IEXGeld

Dossiers

Profiel

Spaarders, jullie zijn de Sjaak

De kans dat je in de toekomst nog minder rente krijgt over je spaarcenten, is levensgroot. Dat is te lezen in de verwachtingen voor de Nederlandse economie die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gepubliceerd.

Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpers wagenwijd heeft opengezet, is de spaarrente de laatste tijd almaar gedaald. Als er veel geld is, hoeven banken niet veel moeite te doen om het aan te trekken; ze zijn dus wel gek om spaarders te lokken met hoge rentes.

Volgens de website Spaarrente.nl is in juli 0,90% de hoogste rente die een vrij opneembare spaarrekening biedt in Nederland.

Lees ook: Op zoek naar >1% spaarrente

Geen inflatie

Geluk bij een ongeluk is dat Nederland momenteel nauwelijks inflatie kent. Want als de rente 0,90% is en de inflatie 1% dan is de reële rente -0,10%. Je spaargeld verliest dan aan waarde, omdat de inflatie er happen uitneemt. Niet dat er opeens minder geld op je spaarrekening staat, je kunt er alleen minder voor kopen omdat de koopkracht ervan is afgenomen.

In mei is de inflatie op 0 uitgekomen, waardoor je als spaarder nog een beetje overhoudt. In het bijzonder als je geen vermogensrendementsheffing van 1,2% hoeft te betalen.

Lees ook: Pas op voor de grote vermogenskiller die inflatie heet

Spring maar een gat in de lucht, want DNB denkt dat de reële rente de komende jaren negatief wordt doordat de inflatie oploopt. Van 0,2% dit jaar naar 1,7% in 2018. De korte rente verandert niet en de lange rente loopt maar een klein beetje op naar 0,7% in 2018. Hou je over een negatieve reële rente van 1% à 2%, aldus het Financieele Dagblad.

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›