IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier dingen die je van rijke beleggers kunt leren

De rijken der aarde hebben veel met elkaar gemeen als het gaat om hoe ze omgaan met geld. Dat blijkt uit een onderzoek van U.S. Trust, dat is gedaan onder meer dan 700 beleggers met een belegbaar vermogen van minstens 3 miljoen dollar. Marketwatch zet vier dingen op een rij die de meeste rijke mensen met hun geld doen, waar beleggers volgens financieel adviseurs nog wat van kunnen leren. 

1. Niet eerst uitgeven en dan sparen

Meer dan vier op de vijf rijke beleggers vinden dat beleggen voor doelen op de lange termijn belangrijker is dan geld uitgeven aan zaken waar je alleen op korte termijn plezier aan hebt.

"Als je het opbouwen van rijkdom probeert terug te brengen naar de essentie, dan kan ik geen betere karaktereigenschap bedenken dan het kunnen uitstellen van voldoening," vertelt Greg McBride, van de financiële site Bankrate.com. "Als je eerst uitgeeft en vervolgens probeert te sparen wat over is, zal je zien dat er meestal niks overblijft."

Lees ook: Waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met beleggen voor je pensioen

Stel dat je iedere maand 100 euro opzij zet voor je pensioen. Als we uitgaan van een fictief rendement van 5%, dan heb je na 20 jaar zo'n 40 duizend euro. Had je die 100 euro per maand niet belegd maar uitgegeven, dan had je 24 duizend euro kunnen uitgegeven en was je in feite zo'n 16 duizend euro misgelopen.

De meeste mensen vinden het niet leuk om op een houtje te bijten en dus geven we allemaal wel eens geld uit aan dingen die ons plezier geven op de korte termijn. Besef je echter wel dat er een duidelijk verschil is tussen wat je nodig hebt (eten, kleding en onderdak) en wat je gewoon graag wilt hebben. 

Check ook: "Het gaat erom dat je je prettig voelt bij financiële keuzes"

2. Geld verdienen met geld

Geld wordt door twee op de drie rijke beleggers gezien als een goed middel om vermogen op te bouwen en zo'n 80% zegt goed te weten wanneer ze geld kunnen inzetten om financieel voordeel te behalen. Misschien denk je dan gelijk aan rijke mensen die veel geld hebben en dus veel geld kunnen verdienen, maar het kan simpeler.

Denk bijvoorbeeld aan zaken als vaker betalen met een creditcard. Het loont niet standaard, maar bij sommige aanbieders kun je punten sparen die je weer kunt inzetten om andere dingen goedkoper aan te schaffen. Je moet wel letten op de kosten van de creditcard en op de rente die je eventueel moet betalen, want anders levert het je niks op maar kost het je alleen maar geld.

Zie ook: Sparen met een creditcard? De voor- en nadelen op een rij

Daarnaast geeft het misschien een fijn gevoel om je hypotheek of bijvoorbeeld je studieschuld versneld af te lossen. Toch hoeft dat op de lange termijn helemaal niet voordelig te zijn en is het vaak beter om je te beperken tot je maandelijks aflossingen. Geld waarmee je extra zou willen aflossen en wat en je dus overhoudt, kun je beter opzij zetten in een beleggingsportefeuille voor later.

3. Beleggen in vastgoed

Grofweg de helft van de rijke ondervraagde beleggers zegt geld te investeren in tastbare beleggingen zoals vastgoed of landbouwgrond. Dit soort beleggingen kan zorgen voor een mooie spreiding binnen je portefeuille en vormt tegelijk een inkomstenbron, zegt McBride. Let wel op: deze beleggingen zijn niet automatisch geschikt voor iedereen en helemaal afhankelijk van je asset allocatie.

Lees ook: Zelf beleggen in vastgoed? Dit moet je weten.

4. Lange termijn

Het grootste deel van de beleggers die aan het onderzoek meededen (85%) stelt hun rendement te hebben behaald met buy-and-holdstrategieën. Ofwel: beleggingen voor lange termijn vasthouden. 90% zegt hun rendement vooral te hebben gemaakt door te beleggen in aandelen en obligaties.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. knax63 16 juni 2016 23:55 0
  De grootste kostenpost die iedere maand terug komt is je hypotheek bij de meeste mensen. Aflossingsvrije hypotheek is de slechtste belegging, onbeperkt rente blijven betalen. Maar voor de bank de beste omdat ze jaar in en jaar uit een marge verdienen tussen geld uitlenen en inlenen.
  bij niet aflossen kunnen we 2x zoveel lenen en banken verdienen dan 2x zoveel. Logisch om dat dan te adviseren.
  Nu komt het probleem de huizen prijzen moeten halveren bij gelijke van rente. Omdat nu de helft rente en aflossing moet worden betaald.
  DIt was ook de vroegere situatie toen we wel braaf afloste op een hypotheek. Komende 5 jaar zal rente niet veel stijgen of anders kan huizenmarkt dat niet aan. Dat zal de prijzen onderdruk houden.
  ik heb in 2007 gezegd dat uit eindelijk de prijzen moeten halveren om weer bij het begin uit te komen. Bij de duurdere huizen zijn we al aardig onderweg. Er stond een huis van 925k te koop en is na 6a7 jaar verkocht voor 530k
  Ik heb mijn hypotheek zo snel mogelijk afgelost. En ben er vanaf. De waarde van een huis is dat je erin kan wonen ipv in een doos op straat

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›