IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je een energiecontract met variabel tarief? Dan wordt je rekening lager.

Heb je een energiecontract met variabel tarief? Dan is er goed nieuws voor jou: per 1 juli verlagen de energiemaatschappijen hun variabele tarieven. En dat scheelt een gemiddeld huishouden al gauw zo'n 100 euro, berekend op jaarbasis, schrijft RTL Nieuws.

Twee keer per jaar - op 1 januari en 1 juli - worden de variabele energietarieven vastgesteld. Die gelden uiteraard alleen voor de huishoudens die een contract met variabel tarief hebben afgesloten (wie z'n energietarief heeft vastgezet voor bijvoorbeeld een of drie jaar, blijft dat tarief betalen tot het contract afloopt).

Lees ook: Veertien manieren om te besparen op je stookkosten

Gemiddelde besparing

Om een idee te geven van de prijsdaling vanaf juli, toont RTL Nieuws een tabel met de gemiddelde 'besparing' van een Noord-Hollands huishouden, per energiemaatschappij. Hierbij is rekening gehouden met een verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1800 kubieke meter aan gas.

Energiemaatschappij Besparing per jaar
Delta 145 euro
Oxxio 139 euro
E.on 124 euro
Nuon 111 euro
Energiedirect 98 euro
Essent 83 euro
Bron: RTL Nieuws - Gaslicht.com

Let wel op: je krijgt het prijsverschil niet automatisch. De maatschappijen werken met voorschotten en die bedragen moet je zelf aanpassen. Bijvoorbeeld op de site van jouw aanbieder. Of: kies er voor dit bedrag te ontvangen bij je jaarafrekening. Zo voorkom je onverwachte bijbetalingen aan het eind van het jaar.

Overstappen kan lonen

Op energievergelijker Gaslicht.com kun je zelf prijsvergelijkingen doen. Wat ook kan lonen: niet bij je huidige energiemaatschappij blijven, maar overstappen. Misschien is er een andere partij die een betere deal biedt. RTL Nieuws vertelt dat het slim is om een energiecontract niet langer dan één jaar aan te gaan, omdat je vooral profiteert als je een welkomstbonus met actietarief krijgt.

Lees ook: Met een dubbele energiemeter bespaar je uiteindelijk... niet.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›