IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je een energiecontract met variabel tarief? Dan wordt je rekening lager.

Heb je een energiecontract met variabel tarief? Dan is er goed nieuws voor jou: per 1 juli verlagen de energiemaatschappijen hun variabele tarieven. En dat scheelt een gemiddeld huishouden al gauw zo'n 100 euro, berekend op jaarbasis, schrijft RTL Nieuws.

Twee keer per jaar - op 1 januari en 1 juli - worden de variabele energietarieven vastgesteld. Die gelden uiteraard alleen voor de huishoudens die een contract met variabel tarief hebben afgesloten (wie z'n energietarief heeft vastgezet voor bijvoorbeeld een of drie jaar, blijft dat tarief betalen tot het contract afloopt).

Lees ook: Veertien manieren om te besparen op je stookkosten

Gemiddelde besparing

Om een idee te geven van de prijsdaling vanaf juli, toont RTL Nieuws een tabel met de gemiddelde 'besparing' van een Noord-Hollands huishouden, per energiemaatschappij. Hierbij is rekening gehouden met een verbruik van 3500 kWh aan stroom en 1800 kubieke meter aan gas.

Energiemaatschappij Besparing per jaar
Delta 145 euro
Oxxio 139 euro
E.on 124 euro
Nuon 111 euro
Energiedirect 98 euro
Essent 83 euro
Bron: RTL Nieuws - Gaslicht.com

Let wel op: je krijgt het prijsverschil niet automatisch. De maatschappijen werken met voorschotten en die bedragen moet je zelf aanpassen. Bijvoorbeeld op de site van jouw aanbieder. Of: kies er voor dit bedrag te ontvangen bij je jaarafrekening. Zo voorkom je onverwachte bijbetalingen aan het eind van het jaar.

Overstappen kan lonen

Op energievergelijker Gaslicht.com kun je zelf prijsvergelijkingen doen. Wat ook kan lonen: niet bij je huidige energiemaatschappij blijven, maar overstappen. Misschien is er een andere partij die een betere deal biedt. RTL Nieuws vertelt dat het slim is om een energiecontract niet langer dan één jaar aan te gaan, omdat je vooral profiteert als je een welkomstbonus met actietarief krijgt.

Lees ook: Met een dubbele energiemeter bespaar je uiteindelijk... niet.

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 23 juni 2016 09:53 0
    Dat is goed nieuws! Ik zat al een paar jaar bij dezelfde energieleverancier en hoorde dat ik best veel geld kon besparen omdat ze vaak energie acties hebben. Na aanleiding van dit artikel ben ik gaan zoeken naar de energie acties. Ik heb nu een variabel tarief met ook nog eens een cadeaubon gevonden op www.energie-actie.com . Het ging eigenlijk heel erg eenvoudig, en zo kan ik dus makkelijk geld besparen!
  2. [verwijderd] 28 maart 2017 13:58 0
    Dat is erg goed nieuws. Kan ik van dat bespaarde geld andere leuke dingen doen!
  3. [verwijderd] 26 oktober 2017 18:36 0
    Dit is heel goed nieuws. Eindelijk wat meer besparen op die energie rekening. Die is bij mij altijd zo hoog. Nu las ik op stopdebankiers.nl/ dat er een vergelijker is, namelijk Consumind, die energiemaatschappijen met elkaar vergelijkt. Je kan dan wel tot 300 euro besparen. Hierop kan je ook zien welke maatschappijen een contract aanbieden met een variabel tarief.

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Laatste Sintinkopen doen? Zo scoor je de beste deals

Wees alert voor pakjes van buiten de EU, stroop Marktplaats af, time je ... Lees verder ›