IEXGeld

Dossiers

Profiel

Eenvoudig je crowdfundingportefeuille bijhouden doe je zo

Crowdfunding is nog steeds razend populair in Nederland. Afgelopen maand werd er voor 14,4 miljoen euro aan projecten aangeboden op de markt, waarmee van een recordmaand gesproken kon worden. Wellicht heb je zelf ook al in enkele projecten geïnvesteerd. Hoe meer projecten erbij komen, hoe moeilijker het echter wordt om al je investeringen goed bij te houden.

Lees ook: Zo werkt crowdfunding (en hier moet je op letten om niet de mist in te gaan)

Zeker als je voor crowdfinance kiest (via aandelen of leningen investeren in crowdfundingprojecten en dus niet enkel via een donatie) is het van belang om je investeringen nauwlettend in de gaten te houden. Het is handig om bijvoorbeeld een overzichtje te hebben van wanneer je de volgende rente-uitbetaling kunt verwachten, hoe hoog dat bedrag zal zijn en wat je tot dusverre al van je inleg hebt teruggekregen. Met zo'n overzichtje krijg je daarnaast goed in kaart of een onderneming achterloopt met betalingen.

Lees ook: Vier tips bij het doen van je eerste crowdfund-investering

Weg met Excel

De meeste (zo niet alle) crowdfundingplatform bieden een dergelijk overzicht. Maar heb je je geld verdeeld over meerdere platformen, wat zeker aan te raden is (spreiding!), dan heb je ook veel verschillende overzichten. Dat is niet altijd handig: telkens moet je apart op de verschillende platformen inloggen om te zien hoe je investeringen erbij staan.

Veel doorgewinterde crowdfunders gebruiken een programma als Excel om alsnog alle investeringen overzichtelijk te houden. Maar het kost veel tijd en energie om dit zorgvuldig te doen.

Dit moet gemakkelijker kunnen, zo dachten de oprichters van Crowdfundpanel. Met het platform willen zij crowdfunders de mogelijkheid bieden om op een eenvoudige manier een portefeuille vol crowdfundingprojecten op te stellen

Crowdfundpanel

Dat werkt als volgt: je gaat naar de site en registreert je daar gratis. Vervolgens kun je handmatig projecten waarin je hebt geïnvesteerd, toevoegen aan de digitale portefeuille. Zo ontstaat er één overzicht met projecten waarin je hebt geïnvesteerd.

Ook kun je zien om welke bedragen het gaat en wat het rendement op zowel je individuele investeringen als je totale portefeuille is. Verder zie je hoeveel je volgende maand naar verwachting krijgt uitbetaald aan rente en de aflossing van de verschillende projecten.

De site geeft zowel de investeringshistorie van een gebruiker als de totale verwachte uitbetalingen van rente en aflossing per maand weer. Zodra een project in default raakt, dus wanneer een ondernemer failliet raakt, stopt de uitbetaling van rente en aflossing aan de investeerders. Het effect van een default op je totale rendement wordt dan ook direct duidelijk zichtbaar.

Soms nog tijdrovend

Als groot minpunt van Crowdfundpanel wordt vooralsnog genoemd dat crowdfunders die al wat langer investeren, alle projecten handmatig moeten invoeren. Heb je geïnvesteerd in honderden projecten, dan is dat natuurlijk best een klusje.

De oprichters van Crowdfundpanel zeggen dat de website nog in ontwikkeling is en dat zij in de toekomst de samenwerking met crowdfundingplatforms willen vergroten. Hierdoor moet het voor crowdfunders gemakkelijker worden om een project aan hun digitale portefeuille toe te voegen.

Lees ook: Doe je aan crowdfunding? Check deze belastingregels.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›