IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beantwoord deze vragen voordat je een mixfonds kiest

Beleg je met relatief weinig geld, tijd of kennis, dan kunnen mixfondsen een goede oplossing zijn. Met een mixfonds beleg je namelijk automatisch gespreid over verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en vastgoed.

Dat klinkt simpel, maar het wil niet zeggen dat je als belegger geen huiswerk hoeft te doen. De VEB (Vereniging van Effectenbezitters) en Morningstar verzamelden tien belangrijke vragen die je als belegger moet beantwoorden als je een mixfonds gaat kiezen.

Lees ook: Een beleggingsportefeuille inrichten? Doe aan spreiding!

1. Welk risicoprofiel heb ik?

Vraag jezelf af: hoeveel risico kan ik aan? Daarbij is je financiële situatie bijvoorbeeld van belang. Hoe sta je er nu voor? En wat voorzie je voor de toekomst? Daarnaast moet je je afvragen hoeveel vermogen je wilt opbouwen.

Verder is je beleggingsdoel van belang. Beleg je voor je pensioen, dan wil je waarschijnlijk minder risico lopen dan wanneer je geld nodig hebt voor een vakantiehuis. Vergeet ook niet je risicotolerantie: misschien kun je je best een hoog risico permitteren, maar slaap je hier 's nachts minder goed door. Dan past een lager risicoprofiel waarschijnlijk beter bij je.

Check ook: Meer risico = meer rendement. Altijd.

2. Wat voor mixfonds past bij mij?

Als je ongeveer weet wat je risicoprofiel is, kun je op zoek naar een mixfonds dat hierbij aansluit. Mixfondsen worden op basis van hun risico opgedeeld in defensief, neutraal of offensief. Daarnaast kun je, wanneer je een hoog risicoprofiel hebt, ook kiezen voor een variabele assetmix.

3. Waarin belegt een mixfonds?

De categorie van het mixfonds is een eerste stap, maar binnen categorieën vind je ook enorm veel soorten. Zoek daarom uit hoe het vermogen van een mixfonds is gespreid over verschillende categorieën zoals obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen.

Check ook: Aandelen, fondsen, indextrackers: hier kun je in beleggen

4. Hoe zit het met valutarisico?

Valuta vormen een extra risico voor beleggers. Ze kunnen zorgen voor extra rendement, maar ook zeker voor extra onzekerheid. Ga je voor zekerheid, dan doe je er goed aan te kiezen voor een mixfonds dat alleen in Europa belegt of dat (als het wereldwijd belegt) valutarisico's afdekt.

5. Staat het historisch rendement me aan?

We weten het allemaal: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Maar behaalde resultaten laten je wel zien of de fondsbeheerder zijn doelen in het verleden heeft weten te behalen.

Let daarbij op de assetspreiding van het fonds. Heeft een mixfonds de afgelopen jaren meer dan vergelijkbare fondsen ingezet op aandelen, dan zou daar een hoger rendement tegenover moeten staan. En: bij meer rendement hoort meer risico.

Lees ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

6. Klopt het risicoprofiel in de praktijk?

De risicoprofielen defensief, offensief of neutraal klinken op papier geweldig, maar klopt het profiel van het mixfonds dat jij op het oog hebt ook met de praktijk? Kijk daarvoor ook goed naar de prestaties van het fonds en of die stroken met het risicoprofiel.

Als een defensief fonds bijvoorbeeld erg hoge pieken maar ook diepe dalen laat zien, dan lijkt dat eigenlijk niet helemaal te kloppen. Je neemt met zo'n fonds dan wellicht meer risico dan je op het eerste gezicht zou denken. Het ene defensieve profiel is het andere niet.

7. Is het mixfonds actief of passief?

Mixfondsen bestaan lang niet altijd meer uit individuele effecten of actief beheerde beleggingsfondsen. Steeds vaker zijn het passieve indexvolgers. De keuze tussen actief en passief is belangrijk, want kies je voor actief beheer, dan verwacht je waarschijnlijk dat het fonds het beter doet dan vergelijkbare fondsen, of in ieder geval dan de index.

Kies je voor passief, dan kies je voor een rendement dat dicht ligt bij dat van de index in combinatie met (als het goed is) lagere kosten.

Lees ook: Zo bepaal je welke beleggingsproducten voor jou geschikt zijn

8. Wat kost het?

De kosten die je maakt tijdens het beleggen zijn een van de weinige factoren waar je als belegger zelf invloed op hebt. Zo kan het goed zijn dat de kosten een belangrijke reden zijn om überhaupt te kiezen voor een mixfonds: je spaart zo de kosten van een adviseur of vermogensbeheerder uit.

Hoewel de kosten nooit de enige factor moeten zijn bij het kiezen voor een mixfonds dat bij je past, moet je niet te veel betalen voor een mixfonds. Hou in ieder geval een oogje op de kosten tijdens je zoektocht naar een passend mixfonds en let daarbij op de verschillen tussen actief en passief beheer. 

9. Wordt het mixfonds goed beheerd?

Het is niet eenvoudig te beoordelen, maar het beheerteam van een mixfonds is wel degelijk belangrijk. Wie beheren het mixfonds en wat is de omvang? Het zijn dingen om in ieder geval niet zomaar aan voorbij te gaan. Ook de ervaring van het team is belangrijk. 

10. Vormen mixfondsen een specialiteit binnen het fondshuis?

Fondshuizen die goed zijn in mixfondsen hebben een streepje voor op andere huizen. Ook deze vraag is niet altijd even makkelijk te beantwoorden, maar je kunt bijvoorbeeld wel kijken hoe lang een fondshuis al actief is op het gebied van mixfondsen. Ook een goede en uitgebreide informatievoorziening richting beleggers kan een indicatie zijn dat een fondshuis mixfondsen binnen het productaanbod belangrijk vindt.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›