IEXGeld

Dossiers

Profiel

Reisvaccinatie nodig? Ga niet zomaar naar de eerste de beste aanbieder.

Reisvaccinaties halen. Dat is niet alleen heel belangrijk, maar ook best prijzig. Je betaalt voor het consult en voor je prikken, die kosten minstens een paar tientjes per stuk. Soms zijn er ook nog herhaalconsulten- en vaccinaties nodig.

Maar goed, alles voor een goede gezondheid, toch? Stap alleen niet gewoon naar de eerste de beste aanbieder, want dan kan het zijn dat je duurder uit bent dan nodig is.

Volgens de Consumentenbond, die onderzoek deed bij zeventig vaccinerende instanties en huisartsen, lopen de prijzen van consulten en vaccinaties namelijk nogal uiteen.

Check ook: Zes tips voor een goedkopere vakantie

Verschil: 18 of 55 euro

Een greep uit het onderzoek: voor een vaccinatieconsult vragen sommige huisartsen 55 euro, terwijl je bij anderen al voor 18 euro terechtkunt.

De hoogste prijzen voor de vaccins zelf worden gevraagd bij de GGD's en KLM Health Services. Voor een DTP-vaccin (inkoopprijs 9,70 euro) wordt meestal 19 tot 23 euro in rekening gebracht, maar reizigers zijn bij de GGD Zuid-Holland 31,85 euro kwijt.

Lees ook: Veertig listige oplichtingstrucs waarmee je op vakantie te maken kunt krijgen

Reisvaccinaties vergelijken

Even vergelijken loont, zo blijkt. RTL Nieuws zette op een rij wat een vaccinatie ongeveer moet kosten (let op: dit is per prik - soms is er zoals gezegd een serie van meerdere prikken nodig). Dit overzicht kun je gebruiken als richtlijn:

  • Consult voor een volwassene: 20 euro
  • Vaccinatie DTP: 23 euro
  • Vaccinatie buiktyfus: 32 euro
  • Vaccinatie gele koorts: 32 euro
  • Vaccinatie hepatitis A: 48 euro
  • Vaccinatie hepatitis B: 40 euro
  • Combivaccinatie hepatitis A en B: 53 euro
  • Vaccinatie rabiës (hondsdolheid): 67 euro

Het consult en je vaccinaties worden niet standaard vergoed en zitten dus niet in het basispakket van je zorgverzekering. Afhankelijk van het aantal prikken dat je (in de toekomst) nodig hebt kan het verstandig zijn een aanvullende verzekering te regelen.

Op deze website kun je lezen welke vaccinaties je voor welke bestemming nodig hebt en op hoeveel prikken je moet rekenen.

Lees ook: Vakantieganger, check je verzekeringen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›