IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat geef je een bruidspaar eigenlijk cadeau?

In deze tijd van het jaar wordt er volop getrouwd. Hartstikke leuk en feestelijk! Natuurlijk wil je het bruidspaar een goed cadeau geven. Soms best lastig. En stel dat er om geld wordt gevraagd: hoeveel geef je dan?

Check ook: Lees dit als je je bruiloft gaat regelen

Het huwelijkscadeau volgens de etiquette

Volgens de etiquette is het de bedoeling dat het bruidspaar een wensenlijst opstelt. Het stel overlegt met een of meer gerenommeerde winkels en laat een verlanglijst achter met wensen als servies, glaswerk en huishoudelijke artikelen enzovoort.

Het bruidspaar moet er ook voor zorgen dat er genoeg kleine en minder kostbare presentjes op staan, zodat ook de gasten die weinig te besteden hebben een ruime keuze vinden.

Als gast ben je ook volgens de etiquette niet verplicht om een cadeau te kopen. Wel hoor je altijd, bijvoorbeeld middels een kaartje, met een gelukswens te reageren als je een huwelijksannonce ontvangt.

Lees ook: Acht tips om te besparen op de mooiste dag van je leven

Geld als huwelijkscadeau

Ik denk dat mijn vrienden die op het punt staan het huwelijksbootje in te stappen gek opkijken als ik met een bestekset of kristallen wijnglazen aan kom zetten. De meesten wonen al lange tijd samen en die uitzet (die vroeger overigens door de ouders van de bruid moest zijn verzorgd) is nu echt wel compleet.

Ondanks dat het niet volgens de etiquette hoort, wordt er wel regelmatig om envelopjes geld gevraagd. Wat stop je daar nou eigenlijk in? Volgens de etiquette hoor je niet zuinig te zijn, toch zou iedereen op de eerste plaats naar zijn eigen portemonnee moeten kijken. Dit zijn de richtlijnen voor geld als huwelijkscadeau:

  • Collega, kennis, buurman of verre familie (achterneven en nichten): 25 euro
  • Vrienden of minder verre familie (neven, nichten, ooms en tantes): 50 euro
  • Directe familie of goede vrienden: 100 euro of meer

Wil je geen geld geven? Dan zijn een fles wijn, een kamerplant, een etentje of een kunstwerk goede alternatieven. Weinig te besteden? Een zelfgemaakt cadeau of het bruidspaar voor, tijdens en na de bruiloft helpen is ook van onschatbare waarde.

Check ook: Dit betaal je voor de mooiste dag van je leven

Wanneer geef je het cadeau?

Wist je overigens dat je het geschenk officieel al in de week voorafgaande de bruiloftsdag hoort te geven? De dag zelf is immers druk en het bruidspaar heeft niet de tijd om het de aandacht te geven die het verdient.

Verzorg wel een kaartje erbij, zodat het bruidspaar weet van wie het komt en weet aan wie ze een bedankje kunnen sturen. Dat laatste hoort, ook volgens de etiquette, de bruid na de bruiloft schriftelijk te doen.

Meer van Dorien Aaftink a.k.a. Finance Chick lezen? Kijk hier!

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. MKKMKM 30 mei 2016 11:16 0
    Je kunt altijd geluk cadeau geven... Dat kan een bruidspaar altijd gebruiken. Het is ook een aardige manier om geld geven wat persoonlijker te maken.
    www.hoefijzers.nl/

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›