IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantiegeld krijgt niet altijd een leuke bestemming

Volgens ING wordt dit jaar 15 tot 20 miljard euro vakantiegeld uitgekeerd in mei. Gemiddeld ontvangt een Nederlandse werknemer 2.300 euro bruto, of 1.700 euro netto. Dat is veel geld, maar het belandt niet allemaal in de zakken van de reisorganisaties.

Lees ook: Alles over je vakantiegeld 2016

Niet de helft van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld echt voor vakantie. Op zich logisch, want circa een kwart tot een vijfde van de Nederlanders gaat helemaal niet op vakantie. Dat zijn veelal mensen die zich leuke reisjes niet kunnen permitteren. Zij hebben de vakantietoelage nodig om schulden af te lossen, als buffertje of om boodschappen te doen.

Hoe we dat zo goed weten? Omdat elk jaar opnieuw de media Nederlanders het hemd van het lijf vragen over wat ze precies doen met hun vakantiegeld. En wat blijkt? De bestemming hangt sterk af van wie het vraagt.

Lees ook: Hoeveel vakantiegeld krijg jij?

Telegraaflezers

Telegraaflezers, dat zijn toch rijke en rechtse mensen? Ze zitten eerder op zwart zaad, want 39% van de 1.800 ondervraagden op de website van de grootste krant van Nederland geeft aan vakantiegeld te gebruiken om schulden af te lossen. Daarmee vormen ze de meerderheid; 35% gebruikt het om op vakantie te gaan en 13% belegt ermee.

Volgens Nu.nl gebruikt 33% van de Nederlanders hun vakantiegeld om even lekker weg te zijn. De nieuwssite baseert zich op een peiling onder 1.372 mensen. Sparen is de op een na belangrijkste bestemming: 20% van de Nederlanders maakt van vakantiegeld spaargeld.

Zou het acht uur journaal ze in de vakantiemaanden aan de buis gekluisterd houden? NOS-kijkers gaan het minste op vakantie van hun vakantiegeld. Uit een NOS-poll op Facebook blijkt dat 29% van de ondervraagden de toelage gebruikt om op vakantie te gaan, of tenminste een dagje weg. Een even groot deel zet het geld op de spaarrekening. Beleggen? Nee, daar doen ze niet aan bij de publieke omroep.

Vliegtickets.nl 

Is het hoge percentage Nederlanders (70%) opvallend dat in een enquête van Vliegtickets.nl zegt op vakantie te gaan van het vakantiegeld? Hoewel met 5.000 ondervraagden sprake lijkt van een representatieve steekproef kun je je afvragen wat de uitkomst zou zijn geweest als de peiling was gehouden door www.hypotheekonderwater.nl of www.devetstecadeaus.nl. Niet voor niets is te lezen dat de pr-waarde van dit polletje ruim 10.000 euro was.

De onderzoeken van ING en het Nibud naar besteding van het vakantiegeld lijken het meest betrouwbaar. Volgens ING is vakantie de populairste besteding. 42% van de circa 63.000 respondenten boekt een vakantie als de toelage is gestort. Iets meer dan een op de drie (36%) zet het geld op de spaarrekening, gaat ermee beleggen of lost schulden af.

Bijna eenzelfde percentage (43%) vakantievierende landgenoten als ING noemt, komt naar voren in een onderzoek vorig jaar van Nibud. De vakantie-uitkering wordt verder door 36% gebruikt voor sparen, terwijl 16% het op de grote hoop gooit, onder andere om er boodschappen van te kopen. 9% lost er schulden mee af, of belegt het geld.

Lees ook: Zo check je of je genoeg vakantiegeld krijgt

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›