IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom het geen zin heeft om je zorgen te maken over een beurscrash

Geen dag zonder krach! Beter gezegd: een beursdag zonder krachvoorspelling van een of andere goeroe is een dag niet geleefd, toch?

Ik kan het ook rechtstreeks aan je vragen: denk je dat er binnen een half jaar een beurskrach komt? Dat wil zeggen, een beursdag waarop de AEX minimaal met -12,8% daalt?

Check ook: Goed om te weten: dít gaat de AEX doen

Ik ben benieuwd. Amerikaanse beleggers schatten die kans sinds 1989 in ieder geval 24 keer te groot in, volgens onderzoek van onder meer professor en Nobelprijswinnaar Robert Shiller. Barron's, hét Amerikaanse beleggersblad, brengt verslag uit. Chique én raak hoor, met De Schreeuw van Evard Munch:


19% kans op een krach?

Waar gaat het over? Gemiddeld genomen gaan Amerikaanse beleggers er sinds 1989 van uit dat er 19% kans bestaat op zo'n krach. Momenteeel is dat zelfs 22,2%. Maar het kwam er in slechts 0,79% van de gevallen van. Barron's omschrijft het als volgt:

A study from the National Bureau of Economic Research finds that the average investor believes there to be a greater than one-in-five chance of a huge crash at some point in the next six months.

Their study is based on surveys conducted periodically since 1989 that asked respondents to assess the risk over the subsequent six months of a 1987- or 1929-magnitude crash. In 1987 the Dow Jones dropped 22.6% in a single session; the 1929 crash involved a 12.8% single-session plunge.

On average over the last three decades, respondents believed there to be a 19% risk of such a plunge. Though the average probability varied over time, in no single survey did it drop into the single digits. In the most recent survey it was 22.2%, above the historical average.

Lees ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?

Advies: niet voorsorteren

Maar heeft het eigenlijk zin om je bezig te houden met de vraag of een krach komt, hoeveel dan en wanneer? Mijn advies: maak je er niet druk om.

Als je een leven lang belegt, loop je verschillende keren tegen een krach en tegen een paar bearmarkets van tientallen procenten aan. Zekerheidje. Eigenlijk kregen we er vorig jaar augustus nog een om de oren met AEX toen bijna -10% gedurende de dag. Eind 2008 was dat zelfs dagelijkse kost!

Check ook: Wat te doen als de AEX crasht? Als het even kan niks!

Het is een bekende beurswijsheid om niet voor te sorteren op een krach die toch ééns komt. Waarom? Doorgaans is voorsorteren veel en veel duurder dan gewoon lekker mee te drijven op de markten. En daarbij bull-, bearmarkets en zelfs krachs voor lief te nemen.

De beurzen lopen gemiddeld al eeuwen per saldo op en daar profiteer je van. En van paniek (in een waas van emoties ondoordacht verkopen) profiteert een belegger juist niet.

Check ook: De grootste stoorzender voor beleggers is de beurs

Wel kun je binnenlopen op een krach als je de perfecte timing hebt. Lot uit een loterij en da's geen beleggen. Een paar maanden geleden zei een broker tegen mij: Een paar procent van onze klanten zit áltijd short. Die gaan nooit iets verdienen, want die handelen tegen vier eeuwen beursstatistiek in. Daar mag je dit onderzoek van Shiller en de zijnen bij zetten.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. JuliusC 27 mei 2016 om 13:57 1
    Sommige mensen zitten altijd short, zitten ze dat dan op de index , of op individuele aandelen ?

    Elke welke bedrijven zaten er in 1916 in de dow jones index, en zitten er nu nog steeds in ? En welke zijn er failliet gegaan ( dat is de grootste winst voor een shorter )

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

De koersontwikkeling heeft ook niet of nauwelijks samenhang met de beurs Lees verder ›