IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeven dingen die je niet weet over ETF's

ETF is een verzamelnaam voor Exchange Traded Fund. Deze beleggingen bieden net als beleggingsfondsen spreiding, doordat met één transactie wordt belegd in honderden of duizenden aandelen of obligaties, opgenomen in een index.

Dat is veiliger dan beleggen in een individueel aandeel, want een slippertje is als bedrijf zo gemaakt. Als dat gebeurt - denk aan Volkswagen en de sjoemelsoftware - gaat de prijs van het aandeel door het putje en ruiken beleggers bloed.

Lees ook: Een beleggingsportefeuille inrichten: doe aan spreiding!

ETF's en beleggingsfondsen lijken dus op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Een ETF volgt nauwgezet de prestaties van een index, terwijl een beleggingsfonds die index wil overtreffen.

Zo'n index kan bijvoorbeeld de AEX zijn, waarin de belangrijkste Nederlandse aandelen zijn opgenomen, of technologie-index NASDAQ, waarin bedrijven als Facebook en Google een plekje hebben verworven.

Als de AEX met 2% stijgt dan neemt een ETF die de AEX volgt in principe 2% in waarde toe. Bij verlies gebeurt precies het omgekeerde. Een beleggingsfonds dat in de grootste Nederlandse aandelen belegt wil behalve 2% in waarde stijgen als de AEX 2% dat doet het liefste nog een beetje extra winst maken. Dat probeert de fondsmanager voor elkaar te krijgen door alleen de aandelen te kiezen uit de AEX, die naar zijn verwachting het hardste zullen stijgen.

Lees ook: Gespreid beleggen tegen lage kosten, dat doe je met een ETF

ETF's zijn populair

Hoe kan het dat ETF's in korte tijd ontzettend populair zijn geworden, terwijl ze minder rendement beloven dan beleggingsfondsen? Dat komt doordat ze in de regel goedkoper zijn, gekeken naar kosten en ook redelijk eenvoudig te begrijpen. Ook hebben beleggers sinds de kredietcrisis er minder vertrouwen in dat met actief beleggen fondsmanagers een index kunnen verslaan.

Voordat je concludeert dat ETF's voor jou de meest logische route naar rijkdom zijn eerst een vraag. Weet je voldoende af van deze beleggingsproducten? Want je moet nooit beleggen in iets wat je niet snapt. Daarom zeven ETF-weetjes, die waarschijnlijk nieuw voor je zijn.

1. Niet elke ETF is een beleggingsfonds

ETF staat zoals gezegd voor Exchange Traded Fund: een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt als een aandeel. Alleen ETF's die UCITS in de naam mogen zich in Europa beleggingsfonds noemen. Exchange Trade Notes (ETN'S) en Exchange Traded Commodities en Currencies (ETC's) worden ook tot de ETF-familie gerekend, maar zijn strikt gezien geen beleggingsfondsen. Voor beginnende beleggers zijn dit bovendien moeilijk te doorgronden beleggingen.

2. Een groot deel van de handel in ETF’s is 'onzichtbaar'

Hoewel elke ETF genoteerd is op de beurs, vindt circa 40% van de handel plaats buiten de beurs om. De buitenbeurshandel is de plek waar grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars grote hoeveelheden ETF's kopen en verkopen. Door deze transacties buiten de beurs om te doen, gaan prijzen niet uit het lood, maar het maakt de letter 'E' in de afkorting ETF misleidend.

3. Niet in elke ETF wordt gehandeld

Gekeken naar de kleine of non-existente aantallen waarin sommige ETF's verhandeld worden op de beurs, kan worden gesteld dat er honderden bestaan waar niet of nauwelijks naar wordt omgekeken door beleggers. De populairste honderd ETF's zijn in de VS goed voor 90% van de totale handel in ETF's. Voor Europa is het lastiger om dit percentage te bepalen, doordat de handel zich op zoveel verschillende beurzen afspeelt.

4. Voor ETF's bestaan twee verschillende markten

De eerste markt is de beurs waar iedereen welkom is, en iedereen kan (ver)kopen. Dit is de secundaire markt. Op de primaire markt mogen alleen handelaren met een speciale status kopen en verkopen. De aard van de ETF-transactie bepaalt of deze op de primaire of secundaire markt wordt afgewikkeld. In de praktijk wordt van beide markten gebruik gemaakt. Dat is wel zo efficiënt.

Check ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

5. Alleen Nederland kent de (index)tracker

Hoewel tracker of indextracker werelds klinkt, snapt geen buitenlander wat je bedoelt met deze termen. Alleen Nederlanders gebruiken ze. Ga maar eens googlen op deze woorden. Je krijgt alleen Nederlandse websites en advertenties als treffers.

6. Een indexhugger is geen indextracker

Indexhuggers zijn actieve beleggingsfondsen met passieve beheerders, die onvoldoende het verschil maken om beleggers de hogere kosten in rekening te brengen, die horen bij actief beleggen. En toch worden ze bij beleggers in rekening gebracht. Volgens de Nederlandse financiële toezichthouder AFM is 8% van de in ons land gevestigde beleggingsfondsen een indexknuffelaar.

7. De naam ETF is alweer 20 jaar oud

Hoewel ETF's worden gezien als de laatste trend in beleggersland is de naam al in 1996 bedacht door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. De eerste ETF zonder de naam maar met alle officiële kenmerken stamt uit 1993, het jaar dat RTL5 begon met uitzenden.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Jan de Vries 20 mei 2016 11:15 0
    Bij beleggen is sprake van een zogenaamde zero-sum game. Omdat de kosten bij passieve beleggingsinstrumenten lager zijn dan de kosten van actief beheerde beleggingsfondsen zal het rendement van alle passief beheerde fondsen altijd hoger zijn dan het rendement van alle actief beheerde beleggingsfondsen. De kosten van actief beheerde beleggingsfondsen kunnen wel oplopen tot 1% tot 3%. Een verstandige belegger kiest daarom voor passieve beleggingsoplossingen.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›