IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tips voor het inrichten (en onderhouden) van je beleggingsportefeuille

Beleggers in aandelen zijn volgens Christine Benz van Morningstar vaak 'psychische masochisten'. Ze kopen aandelen op een koers die ze zelf als laag zien, maar zijn vervolgens teleurgesteld als de koers na hun aankoop verder daalt.

Toch hoeven beleggers zichzelf geen verwijten te maken, stelt Benz. Op Morningstar.nl zet zij vier tips op een rij voor het inrichten van een beleggingsportefeuille. Haar belangrijkste tip? Vergeet perfectie! 

Zie ook: Vijf veelgemaakte beleggingsfouten

Vergroot je kans op succes

Je kunt als belegger niet altijd de perfecte keuzes maken, maar je kunt wel je kans op succes vergroten door te kiezen voor een gepaste asset allocatie voor de lange termijn. 

Omdat je niet kunt voorspellen welke precieze allocatie jou op lange termijn de beste rendementen oplevert (in combinatie met het liefst een zo laag mogelijk risico), doe je er het best aan te spreiden over verschillende beleggingscategorieën.

Lees ook: Zo zorg je dat je vasthoudt aan je asset allocatie

Kijk daarvoor bijvoorbeeld goed naar de rendementen die beleggingscategorieën in het verleden hebben opgeleverd. Die geven je een aardig beeld van de richting waarin je je portefeuille op stuurt.

Vergeet het perfecte moment

Zelfs de meest succesvolle beleggers hebben geen glazen bol en kunnen dus niet kopen op verkopen exact het juiste moment. Het beste wat je daarom kunt doen, is niet proberen te zoeken naar die perfecte momenten maar regelmatig je portefeuille herbalanceren. 

Zo zorg je ervoor dat je vasthoudt aan je eigen beleggingsstrategie. Daarnaast verkoop je op die manier de winnaars binnen je portefeuille en koop je juist bij in de categorieën die zijn gedaald. Je doet dit waarschijnlijk nooit op het perfecte moment, maar je verkoopt zo wel hoog en koopt juist laag.  

Koop in plukjes

Stap vooral niet in een keer met al je geld in de markt. Ook hier geldt namelijk weer dat de kans groot is dat je niet op het perfecte moment koopt. In het ergste geval koop je zelfs op het meest slechte moment en duurt het jaren voor je portefeuille daar weer van hersteld is. 

Middelen is een simpele manier om dit probleem te voorkomen. Veel (beginnende) beleggers hebben sowieso niet in een klap een flink bedrag beschikbaar om mee te beleggen. Zij beleggen bijvoorbeeld iedere maand of ieder kwartaal een deel van hun salaris en middelen op die manier dus al. 

Deze strategie kan niet alleen toegepast worden door beleggers met een langetermijnhorizon. Ook als je op korte termijn wilt profiteren van een gedaalde koers waarvan je verwacht dat die snel weer kan stijgen, kan je er goed aan doen in plukjes te kopen.

Check ook: Dit moet je (niet) doen bij koersdalingen

Daalt het aandeel na je eerste aankoop verder, maar blijf je overtuigd? Dan kun je de volgende lading kopen en verlaag je je gemiddelde aankoopprijs. Hou hierbij wel rekening met transactiekosten: hoe vaker je koopt, hoe meer transactiekosten. 

Focus op details waar je invloed op hebt 

Hoewel je volgens Benz dus niet zou moeten focussen op het betalen van de laagst mogelijke prijs of de perfecte asset allocatie, betekent dat niet dat je geen oog zou moeten hebben voor details.

Maar: focus je op details waar je wel invloed op hebt zoals transactiekosten of de kosten van een fonds. Let je op deze details, dan kan je volgens Benz compenseren voor andere kleine fouten, die je als belegger onvermijdelijk zal maken.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Pearlman 17 mei 2016 12:06 0
    Helemaal juist juffrouw Benz.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›