IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo regel je je digitale nalatenschap

Na het overlijden van een dierbare blijft zijn of haar online leven voortduren. Dit kan voor nabestaanden vervelende (confronterende) situaties opleveren. Bijvoorbeeld als zij een melding van Facebook krijgen op de verjaardag van de overledene.

Deze ongewilde berichtgeving komt vaker voor dan je misschien denkt. Bijna acht miljoen Nederlanders zijn actief op internet. Veel nabestaanden en erfgenamen hebben geen weet van alle online accounts van hun overleden familielid.

Heb je je ooit afgevraagd wat er moet gebeuren met online accounts en domeinnamen wanneer jij overlijdt? Hoe krijgen nabestaanden toegang als ze niet van het bestaan ervan (of van de wachtwoorden) op de hoogte zijn? Wie informeert online vrienden? Wat gebeurt er met eventueel shoptegoed, beleggingsrekeningen, Paypal- en Spotify-abonnementen?

Het is verstandig om hier bij stil te staan en je digitale nalatenschap goed te regelen.

Lees ook: Stappenplan: een testament opstellen

Je digitale nalatenschap regelen

Je kunt hier zelf zorg voor dragen. Bijvoorbeeld op een van de volgende manieren.

  1. Je kunt een lijst van accounts, inlognamen en wachtwoorden maken en beschrijven wat ermee moet gebeuren. Hetzelfde kun je doen voor belangrijke bestanden, zoals foto's en video's. Bewaar de lijst veilig en vertel een aantal mensen waar je de lijst bewaart. Je loopt wel het risico de lijst kwijt te raken.

  2. Je kunt je wensen ook vastleggen in een testament bij de notaris. Je kunt dan een socialmediaexecuteur in het testament zetten om ervoor te zorgen dat er voldoende aandacht komt voor je digitale nalatenschap.

    Aan een social media executeur geef je in je testament de opdracht je accounts te verwijderen of om te zetten in herdenkingspagina's. Het testament wordt geregistreerd door de notaris bij het Centraal Testamenten Register en de erfgenamen kunnen het testament na overlijden opvragen en inzien.

  3. Je kunt je digitale nalatenschap ook bij Digizeker regelen. Dat is een soort online kluis die door een notaris wordt geregistreerd en ingeschreven wordt in het Centraal Testamenten Register. Je kunt er bij wanneer je wilt om zaken aan te passen. Aangewezen nabestaanden krijgen na jouw overlijden toegang tot je wensen en je accounts.

Lees ook: Liever een codicil dan een testament? Er zijn voor- en nadelen.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›