IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laat kleine pensioenen niet afkopen, maar voeg ze samen

Als je regelmatig van werkgever wisselt, bouw je overal een klein pensioenbedrag op. Pensioenverzekeraars en -fondsen kunnen dit afkopen als de jaarlijkse uitkering lager is dan 465 euro.

Lees ook: Je pensioenfonds heeft het recht om je pensioen af te kopen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken en werkgelegenheid vindt het zonde als kleine pensioenen steeds worden afgekocht. Zo bouwen parttimers of mensen met banen in bepaalde sectoren namelijk steeds te weinig pensioen op. Dit speelt bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche en de horeca.

Klijnsma gaat daarom zorgen dat kleine pensioenpotjes kunnen worden samengevoegd. De regeling voor het afkopen van een klein pensioen wordt aangepast en zoveel mogelijk gecombineerd met de spelregels voor het overdragen van pensioen naar een andere verzekeraar of fonds. Het streven is om het samenvoegen van pensioen vanaf 2017 mogelijk te maken.

Lees ook: Je opgebouwde pensioen overzetten naar een andere uitvoerder? Dit zijn de spelregels.

Hoge kosten voorkomen

Pensioenfondsen zien het samenvoegen van kleine pensioenen ook graag gebeuren. De reden dat kleine pensioenen nu worden afgekocht, is dat de kosten voor zo'n klein pensioen te hoog zijn.

Door kleine pensioenpotjes samen te voegen bij één partij, neemt het pensioenbedrag toe en zijn de kosten lager. Op die manier kan de verzekeraar of het pensioenfonds het pensioen wél in stand houden.

Lees ook: Pensioenuitkering aangekocht tegen een lage rente? Je kunt 'm openbreken.

Zelf pensioenpotjes samenvoegen

Moet je zelf je pensioenkapitaal omzetten naar een pensioenuitkering? Dan mag je shoppen met je pensioenkapitaal: je kunt dus kiezen voor de verzekeraar met de hoogste uitkering.

Ook dan is het samenvoegen van verschillende pensioenpotten interessant. Een pensioenverzekeraar rekent namelijk poliskosten. En daarom is het verstandig om zoveel mogelijk pensioen samen te voegen tot één uitkering.

Lees ook: De dekkingsgraden van pensioenfondsen zakken flink. Wat betekent dit?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 26 apr 2016 om 12:14 0
    Ten opzichte van veruit de meeste pensioenfondsen levert je geld meer op op een spaarrekening. In geval van overdracht zijn er twee partijen die graag aan je willen verdienen. Er blijft dan bijna niets over van je inleg. De vraag is bij welke boef je beter af bent ;). Niet overdragen maar sparen dus.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Als zzp-er sparen voor je pensioen? Let op de kosten

Deze drukken enorm op het rendement. Wees dus kritisch. Lees verder ›