IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een beleggingsfonds kiezen? Vijf dingen om op te letten.

Beleg je in een beleggingsfonds, dan beleg je gespreid in meerdere aandelen of obligaties. Vaak richt een beleggingsfonds zich op een bepaalde regio, op een bepaalde sector of op een specifiek thema. Als beginnend belegger lijkt beleggen in een beleggingsfonds wellicht een mooie uitkomst.

Zo beleg je vaak vanaf lage bedragen gespreid over meerdere beleggingen en houdt een fondsmanager jouw beleggingen in de gaten. Weet hij daarnaast al jarenlang mooie rendementen te realiseren, dan lijkt het misschien al snel een makkelijke manier om te beleggen.

Toch is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een fonds dat nu aan jouw eisen en wensen voldoet, dat over 2 of 3 jaar ook nog doet. Wij zetten vijf tips van Morningstar op een rij die zowel bij het selecteren van een beleggingsfonds als bij het tussentijds checken ervan pas kunnen komen.

Check ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

Welk rendement wordt voorgespiegeld? 

Het behaalde rendement springt logischerwijs vaak als eerste in het oog als je op zoek gaat naar een geschikt beleggingsfonds. We weten allemaal dat behaalde rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Toch zegt het bijvoorbeeld wel hoe goed de fondsmanager heeft gepresteerd ten opzichte van andere fondsmanagers en dus is het zeker niet iets om te negeren. Maar even terug naar de basis: hoe wordt dat rendement behaald? 

De fondsbeheerder spreidt jouw geld en dat van andere beleggers over verschillende beleggingen. Die beleggingen zullen los van elkaar in waarde stijgen en dalen en het gemiddelde van al die producten bepaalt het rendement van het fonds.

Toch is dit niet het rendement dat jij als belegger behaalt, je betaalt namelijk nog voor het feit dat een fondsbeheerder jouw geld beheert. Het kan echter voorkomen dat aanbieders van fondsen jou het bruto rendement voorspiegelen. Dit is het rendement vóór aftrek van de kosten die het fonds aan jou berekent. Let er dus altijd op of een fonds het netto rendement gebruikt (het rendement na aftrek van de kosten). Wel zo eerlijk, want dát is het rendement dat jij als belegger daadwerkelijk realiseert.

Lees ook: Check hoe je ervoor staat (maar: doe dat niet te vaak)

Rendement of outperformance

Heeft een fonds de afgelopen jaren mooie rendementen gerealiseerd, dan is het handig om te kijken hoe dat komt. Doet de fondsmanager grotendeels wat de benchmark (een index waar fondsen hun prestaties tegen afzetten) doet en presteert het fonds ook in grote lijnen zoals de benchmark? Dan kan beleggen in een ETF een beter idee zijn.

Een ETF brengt vaak een stuk lagere kosten met zich mee. Morningstar meldt dat gemiddeld maar liefst 80% van de actief beheerde beleggingsfondsen achter blijft bij de benchmark. Let er daarnaast niet alleen op dat een fondsmanager het beter weet te doen dan een index in goede tijden.

Hoe doet het fonds het in mindere tijden? En ten opzichte van de benchmark? En misschien blijft een bepaald fonds wel net wat achter op de benchmark, maar gebeurt dat terwijl er tegelijkertijd minder risico wordt genomen. Dat is natuurlijk ook wat waard.

Check ook: Drie redenen om een beleggingsfonds te verkopen

Fondsbeheerder en beleggingsbeleid

Andere vragen die je jezelf moet stellen zijn: is de fondsbeheerder nog wel dezelfde? En is zijn of haar beleggingsbeleid nog steeds hetzelfde? Zijn de kosten gestegen?

Met andere woorden: het is dus zo makkelijk nog niet. Besef je in ieder geval dat zelfs áls je een fonds hebt gevonden dat aansluit bij jouw wensen, je geregeld moet checken of dit nog het geval is. 

Meer lezen over veranderingen die een grote invloed kunnen hebben op een beleggingsfonds en weten hoe je je fondsen onderwerpt aan een grondige voorjaarsschoonmaak? Kijk dan eens hier.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›