IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen is nog steeds in trek (en dat terwijl de rente zo laag is)

Hoe staat men tegenover de eigen financiële toekomst? Hoe wordt over beleggen gedacht? Is financieel advies de oplossing?

Vermogensbeheerder Blackrock, het grootste beleggingshuis ter wereld, wilde dit en meer graag weten en hield daarom onlangs een breed internationaal onderzoek onder de naam Global Investor Pulse.

De antwoorden van de Nederlandse deelnemers waren onthutsend. Een vat vol tegenstrijdigheden, voer voor psychologen.

Zorgen over financiële toekomst

Nederlandse consumenten zijn volgens de omvraag nog steeds een van de meest positief ingestelde van Europa. Zij hebben van alle Europeanen ook het meeste zelfvertrouwen in hun beslissingen op het gebied van sparen en beleggen.

Je zou dan denken dat er weinig zorgen zijn over de eigen financiële toekomst. Niet dus. Bijna 60% van de Nederlanders verwacht later niet het beoogde pensioeninkomen van 27.400 euro te ontvangen. Men vreest arm te eindigen.

Te veel spaargeld

Die angst is niet nodig. Nederlanders zitten volgens Blackrock namelijk op de grootste cashberg ter wereld. Er wordt veel meer gespaard dan nodig is.

Dat sparen levert wel mixed feelings op. Aan de ene kant voelt het goed, want sparen wordt geassocieerd met verantwoordelijkheid, doelgerichtheid en zelfverzekerdheid. Aan de andere kant knaagt er ook iets. Ook de Nederlandse spaarder heeft inmiddels wel door dat de spaarrente bijna op nul staat en dat sparen dus niet dé manier is om vermogen op te bouwen.

Lees ook: Wat te doen bij een negatieve spaarrente?

Met beleggen wordt er wél vermogen opgebouwd, maar daar wil de Nederlandse consument liever niet aan. Een volk met ooit de best functionerende beurs ter wereld vindt beleggen maar eng.

Slechts een op de vier Nederlanders belegt, wat veel lager is dan het Europese gemiddelde van 43%. Volgens Blackrock onderschatten Nederlanders het rendement (gemiddeld 8% op aandelen sinds 1900) dat zij kunnen behalen met beleggen. Bijna 60% van de Nederlanders, zowel jong als oud, ziet beleggen - onterecht natuurlijk! - als gokken.

Het is dus een raadsel waar dat financiële zelfvertrouwen vandaan komt. Met de financiële kennis zit het in elk geval niet goed. Ik zie een taak voor het ministerie van Onderwijs.

Lees ook: Ja, beleggen is riskant. Maar de beurs is geen casino.

Advies niet nodig

Normaal is het zo dat als men ergens weinig van weet, dat er dan advies wordt gezocht. Met financieel advies werkt het blijkbaar anders. Blackrock: "Nederlanders winnen minder vaak professioneel advies in dan andere Europeanen. Slechts 1 op de 7 maakt gebruik van een financieel adviseur."

Die onwil om advies te zoeken heeft waarschijnlijk met dat onterechte zelfvertrouwen te maken. Ook wordt er niet al te positief gedacht over het bankwezen. Maar de belangrijkste reden is zuinigheid. 26% van de Nederlanders gebruikt geen adviseur vanwege de kosten. Men betaalt wel grif voor de diensten van bijvoorbeeld een loodgieter, maar niet voor een financieel adviseur. Stom natuurlijk, want met een goed advies van een paar honderd euro kunnen er vele duizenden euro's worden verdiend.

Nederlanders die wél advies inwilligen, zijn daar in ieder geval blij mee, zo constateert Blackrock. "Ze zeggen waar voor hun geld te krijgen en zich meer in controle te voelen."

Lees ook: Ga beleggen: op lange termijn verdien je er altijd aan.

Gerelateerde Tools

Reacties

5 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Maan Arkenbosch 25 apr 2016 om 11:32 1
  De vraag is of de consument wel voldoende vrij belegbaar geldheeft om te beleggen. De meesten zijn blij als de maand om is. Wij zijn het land met de hoogste belasting, inwoners en vreemdelingen welke op onze goedgelovigheid teren.
 2. hansfl 25 apr 2016 om 16:50 1
  Nederlanders zijn inderdaad enorm risicomijdend, alles is eng maar bij beleggen is dat een keertje terecht. Als je gaat beleggen is het vrij zeker dat je je geld niet meer terug ziet.
 3. fritscrach 25 apr 2016 om 19:05 1
  Volgens Blackrock sparen we teveel.
  Dat zullen we nog wel eens zien!
  En 1% rendement is altijd beter dan zowat een halvering van je vermogen, binnen nu en twee jaar. Reken maar mee, neutraal profiel, 20% van je obligaties af en 30% overhouden van je aandelen.
  Als het zover is bellen we Blackrock wel. Dan stoppen we subiet met sparen en gaan we beleggen.
 4. [verwijderd] 26 apr 2016 om 09:49 0
  Ik vind eigenlijk dit soort artikels not done. Je ziet en hoort ze wel vaker natuurlijk, sparen is nog altijd de veiligste manier om je geld te houden. Het vermogen opbouwen doen je met een regelmatige storting op je spaarrekening niet met dat beetje rente. Beleggen kost meestal geld, heeft een hoog risico en het is niet goed voor je zenuwen. Men zegt niet voor niets, beleggen moet je doen met geld wat je kan missen. Mensen met een kleine spaarrekening die d.m.v. beleggen meer rendement willen halen slagen daar vrijwel nooit in. Uitzonderingen daargelaten maar die zijn schaars. De kans is veel groter dat ze hun rekening met een noodgang zien slinken. De enigen die van de particulier profiteren, is de broker/de banken. Voor hun is het wel zonder risico want over het algemeen verliest de belegger altijd. Dus Blackrock, kiss my ass!
 5. De sjaak 27 apr 2016 om 09:41 0
  Je ziet dit soort verhalen vaak opduiken als de beurzen al torenhoog staan en instappen haast niet meer verantwoord is. Waarom? Omdat deze zieke industrie alleen maar zelf geld wil verdienen en dus gaat men op zoek naar onwetende hardwerkende mensen om te slachtofferen. Je ziet dan vaak mooie verhalen over de beurs en hoe ver het nog kan stijgen, de hebzucht (angst) wordt aangewakkerd en ja hoor de meute stapt in, je kunt immers nergens anders heen met je geld door de lage rente en je pakt mooi dividend mee van 2-4% en mogelijk nog wat koerswinst ook...Hiep hiep hoera. Er wordt niet gewezen op het feit dat de kans reeel is dat de koersen komende jaren gaan halveren en dat het dividend lager wordt of zelfs verdwijnt. Een oude beurswijsheid is dat als de verhalen in de media erg positief worden (geld ook voor de stemming onder beleggers) het tijd wordt om weg te wezen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Waarom zouden analisten/banken etc dit soort verhalen de wereld in helpen en u de gouden tips geven terwijl ze zelf bakken met geld hebben te beleggen?

5 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Thema-ETF's hebben het moeilijk

Thematische indextrackers lijken niet meer zo populair, maar is dat tere... Lees verder ›