IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen is nog steeds in trek (en dat terwijl de rente zo laag is)

Hoe staat men tegenover de eigen financiële toekomst? Hoe wordt over beleggen gedacht? Is financieel advies de oplossing?

Vermogensbeheerder Blackrock, het grootste beleggingshuis ter wereld, wilde dit en meer graag weten en hield daarom onlangs een breed internationaal onderzoek onder de naam Global Investor Pulse.

De antwoorden van de Nederlandse deelnemers waren onthutsend. Een vat vol tegenstrijdigheden, voer voor psychologen.

Zorgen over financiële toekomst

Nederlandse consumenten zijn volgens de omvraag nog steeds een van de meest positief ingestelde van Europa. Zij hebben van alle Europeanen ook het meeste zelfvertrouwen in hun beslissingen op het gebied van sparen en beleggen.

Je zou dan denken dat er weinig zorgen zijn over de eigen financiële toekomst. Niet dus. Bijna 60% van de Nederlanders verwacht later niet het beoogde pensioeninkomen van 27.400 euro te ontvangen. Men vreest arm te eindigen.

Te veel spaargeld

Die angst is niet nodig. Nederlanders zitten volgens Blackrock namelijk op de grootste cashberg ter wereld. Er wordt veel meer gespaard dan nodig is.

Dat sparen levert wel mixed feelings op. Aan de ene kant voelt het goed, want sparen wordt geassocieerd met verantwoordelijkheid, doelgerichtheid en zelfverzekerdheid. Aan de andere kant knaagt er ook iets. Ook de Nederlandse spaarder heeft inmiddels wel door dat de spaarrente bijna op nul staat en dat sparen dus niet dé manier is om vermogen op te bouwen.

Lees ook: Wat te doen bij een negatieve spaarrente?

Met beleggen wordt er wél vermogen opgebouwd, maar daar wil de Nederlandse consument liever niet aan. Een volk met ooit de best functionerende beurs ter wereld vindt beleggen maar eng.

Slechts een op de vier Nederlanders belegt, wat veel lager is dan het Europese gemiddelde van 43%. Volgens Blackrock onderschatten Nederlanders het rendement (gemiddeld 8% op aandelen sinds 1900) dat zij kunnen behalen met beleggen. Bijna 60% van de Nederlanders, zowel jong als oud, ziet beleggen - onterecht natuurlijk! - als gokken.

Het is dus een raadsel waar dat financiële zelfvertrouwen vandaan komt. Met de financiële kennis zit het in elk geval niet goed. Ik zie een taak voor het ministerie van Onderwijs.

Lees ook: Ja, beleggen is riskant. Maar de beurs is geen casino.

Advies niet nodig

Normaal is het zo dat als men ergens weinig van weet, dat er dan advies wordt gezocht. Met financieel advies werkt het blijkbaar anders. Blackrock: "Nederlanders winnen minder vaak professioneel advies in dan andere Europeanen. Slechts 1 op de 7 maakt gebruik van een financieel adviseur."

Die onwil om advies te zoeken heeft waarschijnlijk met dat onterechte zelfvertrouwen te maken. Ook wordt er niet al te positief gedacht over het bankwezen. Maar de belangrijkste reden is zuinigheid. 26% van de Nederlanders gebruikt geen adviseur vanwege de kosten. Men betaalt wel grif voor de diensten van bijvoorbeeld een loodgieter, maar niet voor een financieel adviseur. Stom natuurlijk, want met een goed advies van een paar honderd euro kunnen er vele duizenden euro's worden verdiend.

Nederlanders die wél advies inwilligen, zijn daar in ieder geval blij mee, zo constateert Blackrock. "Ze zeggen waar voor hun geld te krijgen en zich meer in controle te voelen."

Lees ook: Ga beleggen: op lange termijn verdien je er altijd aan.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›