IEXGeld

Dossiers

Profiel

Periodiek beleggen: de ene aanbieder is de andere niet

Door de lage spaarrente levert sparen eigenlijk niets meer op, maar gelukkig is er een prima alternatief: periodiek beleggen. Het aantal partijen waar je met je geld naartoe kunt groeit. Maar periodiek beleggen - ook wel middelen genoemd - is zeker niet bij elk van die partijen gelijk.

Waar zit het 'm in? Vergelijkingssite Beleggingsmatch voerde samen met Fondsnieuws een onderzoek uit naar kosten, beleggingsvormen en behaalde rendementen.

Check ook: Een alternatief voor automatisch sparen: periodiek beleggen

Belangrijk: groot verschil in kosten

In dat onderzoek - waarbij wordt uitgegaan van een belegger die iedere maand 200 euro belegt volgens een neutraal risicoprofiel - zijn zowel nieuwkomers (zoals Pritle en Dexxi) als langer bestaande partijen (bijvoorbeeld Robeco One en Fitvermogen) langs de meetlat gelegd.

Een belangrijke uitkomst is dat de kosten nogal uiteen lopen. Het verschil tussen de partijen met de laagste en hoogste kosten is meer dan 2%. Opvallend is dat Binck zowel de hoogste kosten heeft als de laagste. In de tabel hieronder zie je per partij de kosten na één, drie, vijf en tien jaar.

Aanbieder Product 1 jaar 3 jaar 5 jaar 10 jaar Beleggingsvorm
ABN Amro Profielfondsen 1,23% 1,23% 1,23% 1,23% Advies
Binck Alles-in-één portefeuilles 2,78% 1,11% 0,78% 0,53% Execution only
Dexxi Vermogensbeheer 1,00% 1,00% 1,00% 1,00% Beheer
Fitvermogen Gemaksfondsen 0,65% 0,65% 0,65% 0,65% Execution only
ING Beleggen met beheer 2,41% 1,96% 1,87% 1,81% Beheer
ING Geld voor later 1,46% 1,01% 0,92% 0,86% Beheer
Pritle Vermogensbeheer 0,72 0,72% 0,72% 0,72% Beheer
Rabobank Rendemix 1,56% 0,85% 0,82% 0,80% Beheer
Robeco One 1,35% 1,35% 1,35% 1,35% Execution only
SNS Profielfondsen 0,80% 0,80% 0,80% 0,80% Execution only
Today's For Tomorrow 1,57% 1,24% 1,17% 1,12% Execution only
Van Lanschot Profielfondsen 1,30% 1,17% 1,14% 1,12% Advies
Bron: Beleggingsmatch

Kosten zijn om een heel simpele reden een belangrijk punt: elke euro die je aan kosten betaalt, beleg je niet. Een paar procent (of tienden daarvan) lijkt misschien niet zoveel, maar het heeft wel degelijk invloed op je uiteindelijke rendement.

Lees ook: Let op de kosten. Alles wat je uitgeeft, beleg je niet.

Execution only, advies of vermogensbeheer

Toch is uit bovenstaand kostenoverzicht alleen zeker niet op te maken wat dan de beste partij is om een rekening bij te openen. Op het eerste gezicht lijken de beleggingsoplossingen misschien hetzelfde (immers: je kunt overal periodiek beleggen), maar er zijn dus grote verschillen.

Dat zie je terug in de laatste kolom van de tabel: execution only, advies en beheer - drie totaal verschillende beleggingsvormen. Waar je bij advies en beheer hulp en sturing van een expert kunt verwachten, zit je bij execution only helemaal zelf achter de knoppen en ben jij degene die overal over beslist.

Wie periodiek gaat beleggen, moet eerst bij zichzelf nagaan of de aanbieder medeverantwoordelijk moet zijn voor het maken van een passende keuze en zo nodig tussentijds bijstuurt (beheer) of adviseert dit te doen (advies).

Lees ook: Zelf beleggen of laten beleggen: wat past het beste bij jou?

Rendement: geen garantie, wel van belang

Maar volgens Beleggingsmatch kijken veel consumenten vooral naar het rendement en zien ze geen verschil tussen de genoemde beleggingsvormen. Dat kan erg vervelend uitpakken, bijvoorbeeld als er meer risico wordt genomen dan nodig of verantwoord is.

Niet dat het rendement totaal niet belangrijk is - hoewel behaald rendement niets zegt over de toekomst, geeft het wel een beeld van het succes van de aanbieder. Om die reden hebben de onderzoekers ook daar naar gekeken.

Gemiddeld over de afgelopen vijf jaar heeft Fitvermogen het hoogste rendement gehaald (8,1%), op de voet gevolgd door ABN Amro (8%). De andere partijen haalden een gemiddeld rendement van ten minste 5,6%. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de neutrale risicoprofielen die bij het onderzoek als uitgangspunt zijn genomen, inhoudelijk niet allemaal gelijk zijn (anders gezegd: bij het ene neutrale profiel wordt bijvoorbeeld meer in obligaties belegd dan bij het andere neutrale profiel).

Alle verschillen tussen de partijen en specificaties (zoals nettorendementen per jaar) zijn in het onderzoeksrapport te lezen.

Aan de slag als belegger? Hier begin je.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›