IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goed om te weten: drie beleggingsbeginselen

Je kunt niet alles weten. En dat is helemaal niet erg, zegt schrijver John T. Reed. Hij schreef over de sleutel tot succes: je hoeft niet alles te onthouden, als je in elk geval de kernprincipes maar in de smiezen hebt.

Beleggersplatform The Motley Fool haakt daar in een artikel op in: je hoeft niet álles over beleggen te weten; ook hier kom je met de kernprincipes een heel eind. Dit zijn er drie.

1. Rente-op-rente

Je wordt rijk door samengestelde interest, ofwel rente-op-rente. Doordat je over de ontvangen rente (rendement) op een bepaald vermogen óók weer rente ontvangt, groeit je vermogen niet lineair, maar exponentieel (dat geldt overigens ook omgekeerd, als er rente betaald moet worden). De kracht van herhaling is enorm sterk. Dat duurt wel even - tijd is het toverwoord. De meeste mensen beginnen te laat.

Check ook: Het achtste wereldwonder: rente-op-rente

2. Simpel beleggen

Bij beleggen is simpel meestal beter dan slim. Je hebt niet waanzinnig veel kennis van (complexe) producten nodig om een goed rendement te kunnen behalen.

Iemand die in 2003 in een S&P 500 indexfonds belegde, bereikte aan het eind van 2012 een rendement van 97%. Het gemiddelde fancypants aandelenmarktneutrale hedgefund verloor in dezelfde periode 4,7% van zijn waarde. Natuurlijk zegt één voorbeeld zeker niet alles, maar het laat wel zien dat er niet allerlei handigheidjes en slimme capriolen nodig zijn om een goed rendement te kunnen behalen.

Check ook: Het enige moeilijke aan beleggen is om het zo simpel mogelijk te houden

3. Kans op volatiliteit: 100%

De kans dat de aandelenmarkt volatiliteit gaat meemaken is 100%. Veel beleggers weten dat aandelen op de lange termijn een flink rendement kunnen opleveren, maar wel een relatief hoge volatiliteit kennen. Toch schrikken ze er elke keer opnieuw van.

Proberen uit te leggen waarom de markt ineens flink daalt (of stijgt!) is hetzelfde als uitleggen waarom de zomer na de lente komt: het is gewoon zo. Raak niet in paniek en hou vast aan je plan.

Lees ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

... en nog 5 factoren om op te letten als je overweegt om in te stappen. Lees verder ›