IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioenuitkering aangekocht tegen een lage rente? Je kunt 'm openbreken.

Heb je tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015 een levenslange pensioenuitkering aangekocht tegen een lage rente? En baal je van de lage pensioenuitkering die je hierdoor de rest van je leven krijgt?

Goed nieuws: het wordt mogelijk om deze afspraak met je verzekeraar open te breken. Het Verbond van Verzekeraars en staatssecretaris Jetta Klijnsma zijn dit recentelijk overeengekomen.

Check ook: Die lage rentestand verpest je pensioen

De pensioenknip is opnieuw ingevoerd

De mogelijkheid om een ingegane pensioenregeling open te breken is echt alleen van toepassing voor mensen die in de periode 1 januari 2014 tot 8 juli 2015 een uitkering hebben aangekocht.

Dit is omdat er in die periode geen mogelijkheid was om gebruik te maken van de pensioenknip - een regeling waarbij je niet in één keer je hele pensioenkapitaal hoeft om te zetten in een uitkering en op een later moment hopelijk kunt profiteren van een hogere rente. De pensioenknip is op 31 december 2013 afgeschaft en op 8 juli 2015 weer ingegaan.

De pensioenspaarders die precies tussen die twee data een vrijkomend pensioen hadden, konden alleen maar kiezen voor een levenslang pensioen. De aankoop van een levenslang pensioen valt door de lage rentestand fors lager uit.

Om deze groep mensen toch een kans op een hoger pensioen te bieden wordt het volgens een initiatiefwet, die op 1 juli 2016 in moet gaan, mogelijk om de bestaande levenslange vaste pensioenuitkering open te breken.

Lees ook: De pensioenknip wordt weer ingevoerd. Hoe zit dat precies?

Vast pensioen of variabel pensioen

Vanaf 1 juli 2016 moet het volgens die nieuwe wet mogelijk worden om te kiezen tussen de (huidige) vaste levenslange pensioenuitkering en een variabele pensioenuitkering.

Je krijgt dan dus de mogelijkheid om van je vaste pensioenuitkering af te komen en 'm in te ruilen voor een variabele uitkering.

Beleggen met je pensioen

Een variabele pensioenuitkering kan een hoger pensioen opleveren als je bereid bent om te gaan beleggen met het pensioen.

Het is mooi dat er mogelijkheden komen om pensioenuitkering te verhogen. Maar hoe de producten er uit gaan zien is op dit moment nog koffiedikkijken. Verzekeraars zijn bezig met het ontwikkelen van producten waarmee de pensioendeelnemer langer kan doorbeleggen.

Het mag duidelijk zijn dat beleggen risico's met zich meebrengt en voorkomen moet worden dat tegenvallende beleggingsresultaten de pensioenpot te hard laten dalen. Verzekeraars vinden dit een lastig onderdeel, want: wie is hiervoor verantwoordelijk? Hoeveel risico mag een klant lopen en hoeveel risico moet hij nemen voor een beter pensioenresultaat? We verwachten de komende maanden de eerste producten te gaan zien.

Lees ook: Je opgebouwde pensioen overzetten naar een andere uitvoerder? Dit zijn de regels.

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Willem1955 6 juli 2016 13:30 0
    Dit illustreert wat een bende de overheid er van maakt. knippen voor of na een bepaalde datum, het zijn allemaal regeltjes die het voor burgers onmogelijk maken om op een faire manier hun pensioen te regelen. Als die Klijnsma 1 ding kan doen is het opkrassen, of 2 dingen: maak het eenvoudiger en eerlijker en kras dan alsnog op. Wat ik zie gebeuren: er wordt niets eenvoudiger gemaakt. Maar we worden wel zelf een worst voor gehouden dat we voor pensioen moeten sparen. waar is die Klijnsma mee bezig in Europa en de NL pensioenfondsen? Triest. Maar de regel lijkt steeds meer dat alles waar de overheid aankomt stuk gaat. En t gaat altijd over jouw geld. Zij werken er niet voor maar willen t wel hebben

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Moet je vrezen voor de techbubbel?

Het koersverloop van techaandelen wordt steeds grilliger. Gaat de bubbel... Lees verder ›