IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie fouten die beleggers vaak maken

Een wijs man kent zijn eigen dwaasheid, filosofeerde Shakespeare ooit. Maar dat geldt niet voor beleggers, vreest MarketWatch in een alweer wat ouder, maar nog altijd relevant artikel.

Auteur Paul Merriman denkt dat veel beleggers onderstaande drie fouten maken. Fouten die veel schade aanrichten, maar - gelukkig! - ook eenvoudig voorkomen kunnen worden.

Check ook: Ken jezelf: de tien meest gemaakte beleggersfouten

1. Blindelings de 'geleerden' volgen

Beleggers hechten waarde aan het financiële nieuws en commentaren. Vervolgens nemen ze beleggingsbeslissingen op basis van de verkregen informatie. Daar gaat het mis.

Het commentaar van beursgoeroes en andere zelfbenoemde specialisten lijkt altijd urgent te zijn. Maar beleggers die hun raad opvolgen, lopen geregeld schade op. Angst en begeerte spelen deze 'geleerden' in de kaart.

Uit onderzoek blijkt dat de S&P 500 de afgelopen twintig jaar een gemiddeld rendement van 7,8% heeft gehaald, terwijl het rendement van de meeste beleggingsfondsen niet boven de 3,5% uitkwam. Allemaal het gevolg van slechte adviezen om te kopen of verkopen.

Check ook: Goed om te weten: dít gaat de AEX doen

2. Denken dat fondsbeheerders bescherming bieden

Sommige beleggers denken dat fondsbeheerders en salesmensen hen tegen zichzelf zullen beschermen door hen te behoeden voor domme beleggersfouten. Verkeerd gedacht. Een beleggingsfonds doet met je geld wat je het opdraagt, óók als je het geld in een risicovol fonds steekt. De verkoper of fondsbeheerder is niet verantwoordelijk voor jouw acties.

3. Denken dat beleggingsadvies weggegooid geld is

Beleggers denken vaak dat ze zelf wel genoeg weten en dat geld betalen voor professioneel advies zonde is. Fout! Niets menselijks is ons vreemd. Soms zien we het verschil niet tussen wat we denken dat waar is en wat de waarheid werkelijk is. Hoe zeker je ook van je zaak bent, het kan nooit kwaad een second opinion te vragen. Dit kan wat geld kosten, maar mogelijk is het een van de beste investeringen ooit.

Lees ook: Beleggen met een adviseur? Dit kun je ervan verwachten.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze aandelen zijn favoriet bij Nederlandse beleggers

Naast grote chip- en techfondsen stond er afgelopen maand ook een wat kl... Lees verder ›