IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit kun je leren van de beste CEO's ter wereld

De financiële krant Barron's komt ieder jaar met een top 30 van de beste CEO's. Dit jaar moest Tim Cook van Apple plaatsmaken voor Jefferey Bezos van Amazon. Wat maakt een CEO succesvol en welke lessen kun je daaruit trekken? Ik probeer die vragen te beantwoorden aan de hand van vijf CEO's uit de lijst.

Lees ook: Check deze tien podcasts over geld

1. Bernard Arnault (Louis Vuitton)

Wat maakt hem succesvol? 

Allereerst simpelweg door te laten zien dat een afname van de wereldwijde economische groei, niet een afname van de verkopen hoeft te betekenen. Hoe hij zijn omzet zag stijgen? Vooral door een sterke selectie van (heel) veel luxueuze merken. Ook trok hij veel talent aan.

De les:

Heb je een eigen winkeltje en wil je uitbreiden? Ga dan niet meteen op zoek naar een nieuw pand, maar kijk naar mogelijkheden om je huidige winkel verder uit te breiden. Dit droeg volgens Barron's bij aan het succes van Arnault.

2. Carlos Brito (Anheuser-Busch InBev)

Wat maakt hem succesvol? 

Brito maakte van een kleine Braziliaanse bierbrouwer een internationaal succesvol biermerk. Dit deed hij door middel van zeven grote overnames, waaronder de recente overname van SABMiller. 

De les:

Overweeg Brito's Braziliaanse managementstijl: richt je specifiek op het beheren van de kosten en besteed veel tijd aan het onderhouden van contacten.

3. Warren Buffett (Berkshire Hathaway)

Wat maakt hem succesvol? 

Over Warren Buffett is al veel geschreven. Berkshire Hathaway zette hij vooral op de kaart door zich te richten op het relatieve rendement: "Ik heb liever een onderneming van 10 miljoen dollar die 15% verdient dan een onderneming van 100 miljoen dollar die 5% verdient," aldus Buffett. Mede door slimme herinvesteringen werd zijn bedrijf succesvol. 

De les:

Van Buffett valt ontzettend veel te leren. Hier zijn al negen levenslessen opgesomd. 

4. David Cote (Honeywell)

Wat maakt hem succesvol? 

Cote had goed door dat het Internet of Things een begrip zou worden in de markt waarin Honeywell opereert. Daarmee stoomde hij een ietwat log industrieel bedrijf klaar voor een toekomst in de cloud.

De les:

Omgaan met tegenslagen is van belang in het ondernemersvak en bedenk of iets de echt de prijs waard is. Daar kwam Cote achter toen hij jarenlang aasde op de overname van het Amerikaanse conglomeraat United Technologies. Uiteindelijk vond United het bod niet hoog genoeg, waarop Cote besloot een stap terug te doen.

5. Ma Huateng (Tencent)

Wat maakt hem succesvol? 

Het Chinese technologiebedrijf Tencent werd onder Huateng een van de grootste internetbedrijven in Azië. Hij maakte aanvankelijk een chatprogramma voor de pc, maar voorzag tijdig de opkomst van de smartphone. Als gevolg kwam hij met de app WeChat, een berichtendienst vergelijkbaar met Whatsapp.

De les:

Breng de wensen van klanten goed in kaart en probeer een oplossing te bieden voor iets wat zij missen. Ga voor de complete gebruikerservaring en vul je eigen product aan met handige externe diensten. Mobiel betalen, internetbankieren, online shopping: kijk naar de mogelijkheden om dit te integreren in je product.

Hoe het niet moet

Ook werden er topmannen uit de lijst van Barron's gezet, waaronder Tim Cook. Het aandeel Apple daalde in het afgelopen jaar flink. Een beperkte uitbreiding van het assortiment en een te grote focus op één product (in dit geval de iPhone) zijn niet goed voor je business, zo concludeerde Barron's.

De volledige lijst van Barron's is hier te vinden.

Lees ook: Negen boeken die je volgens Warren Buffett moet lezen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

We sparen tegen de klippen op, ondanks lage rente

Afgelopen jaar stegen de banktegoeden met €52 miljard: een record. Voora... Lees verder ›