IEXGeld

Dossiers

Profiel

Krap bij kas? Kijk eens eerlijk naar je gedrag.

Paradoxaal genoeg lijkt het erop dat degenen die minder te besteden hebben, juist meer bezig zijn met geld dan de rijken. Wie krap bij kas zit, moet bij iedere uitgave nadenken over zijn geldbesteding. In mijn werk kom ik zeer rijke mensen tegen, maar helaas ook zeer arme. Deze twee groepen mensen vertonen vaak tegenovergesteld gedrag in hun omgang met geld.

Heb je je weleens afgevraagd hoe het kan dat in sommige families armoede relatief veel voorkomt? En in andere families juist veel rijkdom of ondernemerschap? Waarom zijn veel loterijwinnaars na tien jaar armer dan ze waren vóór ze de prijs wonnen? En waarom zijn miljonairs die failliet raken na tien jaar vaak weer miljonair? Dit komt doordat gedragspatronen worden overgedragen op de volgende generatie.

Lees ook: Verander je gewoontes en houd je financiële voornemens beter vol

Inzicht in je geldgedrag

Het is zeker niet mijn bedoeling om in dit artikel de hebzucht aan te wakkeren. Wat ik wil is mensen zich laten afvragen of zij wel gezond gedrag vertonen met betrekking tot geld.

Wie een hekel aan geld heeft, maar wel genoodzaakt is om er bij iedere uitgave over na te denken, heeft er baat bij wat ruimer bij kas te zitten en wat ontspannener met geld om te kunnen gaan.

Dat lukt wanneer hij inzicht krijgt in zijn gedrag en ontdekt dat hij bepaalde gewoonten van huis uit heeft meegekregen. Pas als je inzicht hebt in je gedrag, kun je het veranderen. Bijvoorbeeld op het gebied van onderstaande punten.

  • Je kunt beter bezittingen vergaren, dan schulden. Iedere euro die je leent, betaal je later, afhankelijk van de termijn en fiscaliteit, een half tot twee keer terug. De kunst van het uitstellen verkiezen boven directe behoeftebevrediging is daarnaast al een enorme winst. Gaan voor snelle winsten en hoge rendementen werkt vaak tegenovergesteld. Investeren wordt een vorm van gokken; malafide bedrijven helpen je op een legale manier van je geld af.

  • Hard werken betekent niet automatisch meer geld, maar luiheid levert sowieso weinig inkomsten op. Wie structureel onder zijn stand leeft, kan sparen, structureel boven je stand leven is maar beperkt houdbaar. En op stand leven lijkt leuk, maar bij tegenslag is er geen buffer. Wie uitsluitend voor het genot en de overdaad gaat, houdt er een dure hobby op na.

  • Geldgebrek kan ook weer tot verkeerde keuzes leiden. Ik merk dat mensen die krap bij kas zitten, geld vaak als dé oplossing zien voor hun problemen. Helaas is het bijna altijd zo dat de problemen blijven, ook al gaan die mensen meer verdienen. Hun gedrag zien ze niet als een probleem, hun gebrek aan geld wél.

  • Het is belangrijk de juiste mensen om advies te vragen. Rijke mensen kunnen een dure adviseur inschakelen, maar dat is voor veel mensen niet mogelijk. Toch zijn er altijd mensen om je heen, die je van goed advies kunnen voorzien. Ouderen, vrienden, werk, familieleden. Vraag geen advies aan iemand die met hetzelfde probleem kampt, maar juist aan iemand die het achter de rug heeft.

Uiteraard zijn er ook mensen die prima met hun geld omgaan, maar door omstandigheden toch zeer krap bij kas zitten. Desondanks speelt gedrag in het gros van de gevallen een grote rol. Durf eens eerlijk naar je gedrag te kijken in je omgang met geld.

Lees ook: Wat voor type beslisser ben jij, als het op je financiën aankomt?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zetten Shell en andere energiereuzen hun zegetocht in 2023 voort?

Deze 4 aandelen springen er volgens analisten van Citi uit. Lees verder ›