IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het kan nog steeds: sparen met 6% rente

Alle kleine beetjes helpen, daar draait In The Pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips.


Met de huidige ultralage rente is er geen spaarrekening meer te vinden waar je nog een beetje geld op verdient. Maar er is een manier om nog te sparen en een rendement van minimaal 4% te halen: met supermarktzegels!

Zo heeft de Vomar de Klant-is-Koning-kaart. Voor elk dubbeltje dat je besteedt bij Vomar kan je voor 1 cent een spaarpunt kopen. Doe je voor 25 euro boodschappen, kan je voor 2,50 dus extra punten kopen. Over je punten ontvang je dan 4% rente. Heb je voor 100 euro punten gespaard, dan krijg je bij het inwisselen dus 104 euro!

Lees ook: Stop nu met het kopen van pakken en flessen frisdrank

Bij Albert Heijn is het rendement nog hoger. Je kan bij elke euro boodschappen een zegel kopen voor een dubbeltje. Een vol boekje van 490 zegels kost je 49 euro. Lever je een vol zegelboekje in, krijg je 52 euro. Rendement: ruim 6%!

Punten sparen bij Plus is nóg aantrekkelijker. Bij 1 euro aan boodschappen, kan je voor 2 cent punten kopen. Bij 200 punten is je spaarkaart vol (dat kost je 4 euro) en ontvang je liefst 6 euro. Dat is een rendement van 50%.

Bij Jumbo kan je bij elke euro aan boodschappen een spaarzegel kopen voor 0,10 euro. Heb je je kaart van 25 zegels vol? Dan ontvang je van Jumbo 0,10 euro extra. Voor een volle spaarkaart krijg je dus 2,60 euro, dat is een rendement van 4%.

Langetermijnsparen

Wil je bijvoorbeeld 100 euro bij elkaar sparen. Hoeveel boodschappen moet je dan doen, om dat bij elkaar te sparen?

Je krijgt bij Albert Heijn dus 3 euro rente op een vol zegelboekje en daarvoor moet je voor 490 euro boodschappen hebben gedaan. Met twee volle zegelboekjes heb je 104 euro gespaard (rente plus inleg). Hiervoor moet je voor 980 euro boodschappen hebben gedaan. 

Stel je besteedt 100 euro per week bij Albert Heijn, dan kost het je krap tien weken om je doel te halen. 

Stel je spaart alleen het rentebedrag? Dan moet je om 99 euro aan rente te verdienen, 33 boekjes vol hebben en daarvoor moet je 16.170 euro aan boodschappen doen. Als je 100 euro per week bij Albert Heijn besteedt, dan doe je daar 162 weken over (iets meer dan drie jaar).

Lees ook: Kweek je eigen kruidenplantjes in plaats van voorverpakte kruiden te kopen

Gratis zegels?

Iets anders is het met gratis zegels. Er zijn twee varianten.

 1. sparen voor spullen (of korting op spullen)
 2. sparen voor korting

Sparen voor korting op je boodschappen is altijd een goed idee. Niets te verliezen. Dit kan bijvoorbeeld met Perla-koffiespaarpunten bij Albert Heijn.

Het sparen voor spullen kan een valkuil worden als je bijvoorbeeld bij moet betalen. Bedenk voor je begint met sparen goed of je die spullen écht wel nodig hebt. En ga vooral niet extra boodschappen doen om je spaarkaart vol te krijgen.

Lees ook: Zo krijg je extra kadootjes op je verjaardag

Gerelateerde Tools

Reacties

7 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 22 maart 2016 00:27 0
  Laura, zoals jij het beschrijft, is het rendement bij Plus zelfs 100%.
 2. [verwijderd] 22 maart 2016 10:45 0
  Je hebt gelijk Nick65! Dank je. Ik heb het aangepast. Het moet zijn 4 euro inleg, 2 euro rente.

  Laura
 3. KaiM 24 maart 2016 20:30 0
  Ik geloof niet dat het grote publiek dit reeds massaal ontdekt heeft. Men bekijkt gewoon sec de kassabon en op die manier pakt men bij de Aldi, Lidl en Nettorama waarschijnlijk meer dan die 2 euro en dat dan zonder te sparen maar meteen op 1 boodschappenwagentje!
 4. 'd Aandelen 26 maart 2016 13:05 0
  Als gepensioneerd inkoper hoorde je altijd dat de winst(sparen) begint bij de inkoop.Ik ben het met KaiM eens dat kopen bij Aldi, Lidl en Nettorama direct een besparing geeft.
  Zelf koop ik sinds een paar jaar groente en fruit en de meest gangbare boodschappen bij de Lidl en bespaar minstens 15 euro per week. Geconfronteerd met kortingen op het pensioen ga je vanzelf op zoek naar alternatieven en de Lidl levert heel veel zaken die niets onderdoen voor de zogenoemde A-merken maar dan wel beduidend goedkoper.

  Verder heb ik een deel van mijn spaargeld gebruikt om zonnepanelen aan te schaffen waarvan het rendement het eerste jaar uitkwam op ruim 12.5 % en ik daarmee volledig in mijn elektriciteit behoefte voorzie.

  Ik ken mensen die hun huis volledig met een warmtepomp installatie verwarmen en koken op elektrisch.

  Ik gebruik heel weinig gas maar misschien is het voor grotere gas gebruikers een goed idee om een warmtepomp installatie te overwegen als daar de mogelijkheden voor zijn.
 5. k2es 27 maart 2016 22:27 0
  En hoeveel zegels gaan er verloren? Ik denk een groot deel, en dan maak je er dus fors verlies op, maar de supermarkt maakt zo flink meer winst! Daarom verkopen ze graag die zegeltjes en zadelen zo de andere klanten op met extra wachttijd voor die paar bejaarden die nog zegeltjes plakken en daar ontzettend lang over doen bij de kassa. Afschaffen die stomme zegels!
 6. [verwijderd] 20 april 2016 10:49 0
  Wat k2es stelt (kwijtraken zegels) is natuurlijk de redden dat er nogsteeds zegels zijn, ipv dat dit via een pasje gaat (zoals bij airmiles).
 7. [verwijderd] 16 november 2016 15:56 0
  16.170 euro aan boodschappen bij de appie.
  Nou, elke supermarkt zit je er zo 10% onder, heb je dus al snel: 1.617 euro.
  Da's nog eens 1600% meer dan die 100 euro. Niet zo gek natuurlijk dat ze wel 6% kunnen geven.

  Overigens hangt het allemaal af van hoeveel boodschappen je doet, maar 6% halen in 10 weken is dus eigenlijk een effectief jaarrendament van (ongeveer) 30%.
  Dat moet je ze dan wel nageven.

  Jammer alleen van het speeksel uitwisselen met die zegels likken en plakken (echt smerige zaak).

7 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Analisten: beurzen vlak in 2021, maar wel een paar uitschieters

Vooral in de Britse en Australische markt zijn kansen te vinden volgens ... Lees verder ›