IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf mythes over rijk worden

Selfmade miljonairs hebben vaak een heel ander idee van geld dan de meeste anderen, schrijft Thomas C. Corley van Business Insider. Hij bestudeerde vijf jaar lang het dagelijks leven van welgestelde personen en ontkracht nu vijf mythes die volgens hem bestaan over geld en rijk worden. We hebben ze op een rij gezet.

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

1. Beleggen is slechts gokken

"Zo'n 36% van de selfmade miljonairs die ik bestudeerde, was zoals ik het noem Home Depot-beleggers. Deze mensen hebben hun rijkdom vergaard door te beleggen in aandelen van individuele bedrijven, na grondig onderzoek en na overleg met een financieel adviseur. Ze hebben hun huiswerk goed gedaan, en dat huiswerk stopt niet zodra het aandeel is aangekocht. Ze blijven de bedrijven monitoren: als de financials verbeteren, investeren ze meer geld en als de financials verslechteren, verkopen ze. Dat klinkt wel een beetje als Warren Buffett. Voor de mensen die ik sprak, is beleggen alleen gokken als je je huiswerk niet doet."

Check ook: Leer van de miljonairs: zo beleggen ze

2. Alle schuld is slecht

"De helft van de miljonairs die ik sprak zijn ondernemers. Ze richtten bedrijven op en runden deze vervolgens alsof hun leven er van afhing. Ze namen risico's die anderen niet durfden te nemen en waren niet bang om schulden te maken. Sterker nog, de meesten staken zich diep in de schulden om hun bedrijf op te starten of te laten groeien. De schuld hielp hen iets te creëren waar ze later de vruchten van konden plukken. Voor miljonairs is dat 'goede schuld'. Slechte schuld daarentegen is schuld om verliezen te financieren lang na de opstartperiode. Verlies betekent dat je je bedrijf niet goed runt. Schuld om een slecht gemanaged bedrijf te financieren is slechte schuld."

3. Je hebt geluk nodig om rijk te worden

"Er zit een verschil tussen geluk en kansen. Rijken creëren kansen door hun goede, dagelijkse gewoonten. Deze goede gewoonten - zoals lezen, goed op je gezondheid letten, focussen op je doelen - zijn niets meer dan aangeleerd gedrag. Ze helpen je om je droom en je doelen te bereiken en de kans op geluk te vergroten."

Lees ook: Rijk worden voor dummies: lees deze boeken

4. Het streven naar rijkdom is niets anders hebzucht

"Meer dan 90% van de personen die ik sprak vond het werk dat ze deden gewoon leuk, lang voordat ze er succes en welvaart mee bereikten. De gemiddelde miljonair in mijn onderzoek deed er 32 jaar over om zijn rijkdom te vergaren. 97% gaf aan dat hebzucht niet de motivatie was om te doen wat ze doen. Miljonair worden was niet het doel."

5. Sparen is het beste

"Sparen is verstandig, maar het is een misverstand dat het je rijkdom brengt. De rijken in mijn onderzoek investeerden hun geld in één of meer van deze drie dingen: hun eigen bedrijf, andere bedrijven of vastgoed. Als je écht rijk wilt worden, moet je je geld investeren."

Lees ook: Rijk worden? Leer jezelf deze gewoontes aan.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zetten Shell en andere energiereuzen hun zegetocht in 2023 voort?

Deze 4 aandelen springen er volgens analisten van Citi uit. Lees verder ›