IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom je op eBay het beste een mannelijke verkoper kunt zijn

Al eerder gingen we in op de loonkloof die er nog steeds is tussen mannen en vrouwen. Een nieuw onderzoek laat zien dat je als vrouwelijke verkoper op veilingsite eBay minder goed uit bent dan als mannelijke verkoper.

In de studie werden 1,1 miljoen transacties op eBay tussen 2009 en 2012 onder de loep genomen. Wat blijkt? Vrouwen verdienen behoorlijk minder dan mannen voor het verkopen van exact dezelfde producten. Voor iedere dollar die een man verdient aan een nieuw product, verdient een vrouw gemiddeld 80 cent.

En dat terwijl eBay zelf bij de profielen van verkopers geen onderscheid maakt tussen het geslacht. Maar volgens onderzoekers valt uit een profiel al snel op te maken of je te maken hebt met een vrouwelijke of mannelijke verkoper. Informatie als gebruikersnamen of de spullen die worden verkocht geven dit weg.

Lees ook: Hoeveel zou jij verdienen als man/vrouw?

Grootste verschillen

Business Insider zette op een rijtje bij welke producten de kloof tussen wat mannen en vrouwen verdienen op eBay het grootst is. Zo verdienen vrouwen ten opzichte van mannen:

  • 6,8% minder bij de verkoop van cadeaubonnen van dezelfde waarde
  • 20% minder bij de verkoop van golfballen     
  • 24% minder bij de verkoop van eerste generatie iPods
  • 30% minder bij de verkoop van printers
  • 61% minder bij de verkoop van zakmesjes   

Het grootste verschil is echter merkbaar bij de verkoop van de Wii: mannen verdienen maar liefst 270% meer dan wanneer een vrouw de console van Nintendo aanbiedt.

Er zijn gevallen waarin vrouwen juist wel meer verdienen: zo levert de verkoop van Barbies 16% meer op dan bij mannen en brengt de verkoop van dierenvoedsel 20% meer in het laatje voor vrouwelijke verkopers.

Check ook: Zo zet je een eigen webshop

Ervaring en hogere aanvangsprijs

Er zijn wel factoren die het verschil kunnen verklaren. Zo zijn er volgens de onderzoekers gewoonweg minder vrouwelijke verkopers op eBay, die ook nog eens minder ervaring zouden hebben. Vrouwen waren gemiddeld 9,02 jaar lid van eBay, terwijl mannen gemiddeld 9,81 jaar als eBay-gebruiker geregistreerd stonden.

Ook vroegen vrouwen bij aanvang van de veiling een hogere prijs voor hun producten: gemiddeld lag de aanvangsprijs 6,47 dollar hoger. Als koper is de keuze snel gemaakt: dan ga je in de eerste instantie natuurlijk voor het product met de laagste aanvangsprijs.

Verder waren vrouwen vaker bereid om een verborgen minimumverkoopprijs in te stellen (hiervoor brengt eBay kosten in rekening). Het is in feite de laagste prijs die je als verkoper voor je object accepteert. Als de aanbieding eindigt zonder biedingen waarbij de minimumverkoopprijs is gehaald, is de verkoper niet verplicht om het object te verkopen. "Als kopers hierachter komen, zouden ze wellicht minder vaak voor een vrouwelijke verkoper kiezen," aldus het onderzoek.

Ook vanuit de koperskant bezien zijn er factoren die spelen. Zo kwamen de onderzoekers er achter dat vrouwelijke kopers liever producten kochten van vrouwelijke verkopers en bleken vrouwen vaker bereid om meer te betalen voor hetzelfde product dan mannen.

Lees ook: Vier manieren om je spullen online te verkopen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›