IEXGeld

Dossiers

Profiel

Saldosjoemelen: een verboden verdwijntruc

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand.

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: saldosjoemelaar.


Over vermogen in box 3 dat boven de 24.437 euro uitkomt (of 48.874 euro met je fiscale partner), moet je 1,2% vermogensrendementsheffing betalen. Dit is onderdeel van je aangifte inkomstenbelasting.

Er wordt hierbij uitgegaan van de hoogte van het vermogen op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Dus voor je belastingaangifte over 2015 ga je uit van je vermogen op 1 januari 2015.

Sommige mensen verlagen hun vermogen - heel gewiekst! - vlak voor de jaarwisseling. Bijvoorbeeld door hypotheekrente vooruit te betalen of door de zorgpremie alvast voor het hele jaar te voldoen. Dat zijn toegestane manieren om ervoor te zorgen dat je minder vermogensbelasting betaalt.

Lees ook: Laat je vermogen voor de jaarwisseling slinken

Je geld tijdelijk laten verdwijnen

Sommige mensen halen vlak voor de peildatum een flink bedrag van de bankrekening en storten het kort na de jaarwisseling weer terug. Met als uitgangspunt dat dit geld buiten beschouwing wordt gelaten bij de berekening van de waarde van het belastbare vermogen.

Iemand die zijn geld op deze manier (jaarlijks) buiten het zicht van de fiscus probeert te houden, is een saldosjoemelaar (of, ook wel: saldinist).

Maar saldosjoemelen mag niet. Dat geldt niet alleen voor contant geld, maar ook voor geld dat even onzichtbaar is omdat het wel van de ene rekening is verdwenen, maar nog niet op de andere is bijgeboekt. Ook saldi op cadeaubonnen en chipkaarten horen gewoon bij het vermogen in box 3.

Lees ook: Is de vermogensheffing eigenlijk diefstal?

Vrijstelling en inkeerregeling

Er geldt wel een vrijstelling van 520 euro (1.040 euro voor fiscale partners). Er valt dus wel een béétje te 'besparen' op de vermogensbelasting. Maar alles wat boven de vrijstelling uitkomt moet je toch echt keurig opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting. Doe je dat niet? Dan riskeer je een behoorlijke boete.

Als je binnen twee jaar na je sjoemelpraktijken zelf tot inkeer komt en het verzwegen vermogen alsnog aangeeft, krijg je geen boete. Als je pas ná die twee jaar gebruik van deze inkeerregeling, krijg je wel een boete. Wel is die lager dan de boete die je riskeert als je je niet vrijwillig bij de Belastingdienst meldt.

Lees ook: Zo betaal je minder vermogensbelasting

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Mr_Baldy 29 februari 2016 20:29 2
  belasting ontwijking trucs zijn alleen toegestaan voor grote internationale bedrijven en niet voor de gewone man, nee die mag betalen voor elke cent die hij of zij bezit. Er ik blijf het legale diefstal van de overheid noemen. Je mag overal voor betalen, eens in de 4 jaar mag je een kruisje zetten om vervolgens je de daarop volgende jaren weer klaal te laten plukken.
 2. serieus 2 maart 2016 12:54 0
  Belasting betalen is nooit leuk, maar het zou al schelen als ook de overige Europese landen net zo zuiver in de leer zouden zijn als wij in Nederland.
  Neem nou Griekenland en Italië, om zo maar even 2 landen te noemen.
 3. [verwijderd] 7 september 2016 14:44 0
  Mazen in de WET ,toegepast op gesorteerde elite meestal ,lectoraat beslit! ahaha nog steeds mazen in de wet ook ,wat toepasselijk!

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

12 dure fouten in je belastingaangifte 2022

Een foutje in de aangifte kan u duur komen te staan. Twaalf veel voorkom... Lees verder ›