IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit gebeurt er als je aandelen koopt en er jarenlang niet meer naar omkijkt

Als belegger met een langetermijnhorizon zou je je - in tegensteling tot wat velen doen - niet per se zorgen hoeven te maken over een beurscrash op de korte termijn. We vonden een grafiek die laat zien waarom.

Lees ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?

Business Insider gebruikte voor deze grafiek data - van vooraanstaand econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller - over de Amerikaanse S&P 500 en gerelateerde oudere beurzen. De data gaan terug tot 1871.

Lees ook: Wees gerust blij met beursdalingen

Profiteren van de lange termijn

Om te zien wat precies het effect is van het vasthouden van aandelen voor de lange termijn, is per maand gekeken naar het koersrendement dat beleggers hadden behaald als ze hadden belegd in een S&P 500-indexfonds en vervolgens 10, 20, 30 of 40 jaar waren blijven zitten.  


Bron: Business Insider

Voor het grootste gedeelte van de vorige eeuw blijkt dan dat hoe langer de periode waarin je je aandelen op de plank liet liggen, hoe beter je rendement. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Was je bijvoorbeeld tussen eind 1968 en begin 1971 in de Amerikaanse index gestapt, dan had je 30 jaar later te maken gehad met de eindfase van de internetbubbel.

Was je vervolgens nog eens 10 jaar blijven zitten dan bevond je je midden in de financiële crisis. Voor 1968-1971 geldt dus de uitzondering dat 30 jaar vasthouden aan aandelen je een hoger rendement had opgeleverd dan wanneer je 40 jaar had belegd.

Lees ook: Maak kennis met het achtste wereldwonder: rente-op-rente

Beleggen: hoe langer hoe beter

Hoewel er dus altijd uitzonderingen op de regel zijn, laat bovenstaande grafiek heel duidelijk zien: aandelen - als groep - gaan over het algemeen omhoog en hoe langer je als belegger de tijd hebt, hoe beter.

Lees ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig!

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. [verwijderd] 26 februari 2016 09:31 0
  Helemaal waar... mits je in goede Amerikaanse aandelen belegt. Niet in indexen. Dat is bull.
 2. MartijnN1932 26 februari 2016 12:43 0
  Onzinnige uitspraak,

  aandelen moet je in de gaten blijven houden, per jaar moet je weten hoe het ervoor staat en en je strategie per jaar bepalen.

  anders loopt je net zo hard als een ander tegen aandelen aan die niets meer waard zijn. Fortis, Imtech, SNS, Delta Lloyd enz...
 3. knax63 26 februari 2016 15:59 0
  algemene uitspraken zijn regelmatig niet van toepassing op individuele posities. maar deze uitspraken verkopen wel goed en geven een vals goed gevoel.
  Afgelopen jaar hoor ik van vele dat het wel goed komt op termijn met de aandelen van shell die 35% gedaald zijn. ook al krijg je 8% dividend komende 10 jaar dan moet je die 35% ervan af trekken en houd je de helft over dus toch weer die 5% ongeveer.
  Neem shell als je die 10 jaar geleden gekocht had dan ben je de stijging naar 30 weer kwijt.
  ook betaal je jaarlijks belasting erover wat in de berekening niet word meegenomen.
  Wat voor mij ook speelt is de enorme veranderingen in de energie sector . de oude shell verdwijnt en er met een nieuwe voor in de plaats komen. vernieuwingen vinden meestal plaats bij kleien bedrijven en niet bij die grote jongens. die kopen bij voldoende ontwikkeling die kleine bedrijven op.

  bij goede bedrijven gaat er wel groei komen na langere tijd bij slechte bedrjijven is het vaak korte termijn visie en resultaten ten koste van langere termijn visie.

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Koersgrafieken lezen, deel 2: Hoe herken ik een trendomkeer?

Een koersgrafiek biedt veel inzichten waar je je voordeel mee kunt doen.... Lees verder ›