IEXGeld

Dossiers

Profiel

Leve de heffingskortingen!

Een heffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in deze kortingen. Want als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je minder belasting te betalen. Wij hebben alle heffingskortingen voor je aangifte inkomstenbelasting 2015 op een rij gezet.

1. Algemene heffingskorting

De hoogte van de algemene heffingskorting is vanaf 2014 inkomensafhankelijk. Stijgt je inkomen, dan krijg je minder algemene heffingskorting. Over 2015 is de algemene heffingskorting minimaal 1342 en maximaal 2203 euro.

Lees ook: Je belastingaangifte regelen: vier tips

2. Arbeidskorting

De arbeidskorting is de heffingskorting die je krijgt als je werkt. Je werkgever houdt bij de berekening van de loonheffing al rekening met deze korting. De arbeidskorting wordt (sinds 2014) voor hogere inkomens stapsgewijs afgebouwd naar nul, voor je belastingaangifte 2015 is deze korting nog minimaal 184 euro.

3. Werkbonus

Ben je geboren in 1951, 1952 of 1953 en was je arbeidsinkomen in 2015 minder dan 33.694 euro en meer dan 17.327 euro? Dan kom je in aanmerking voor een werkbonus van maximaal 1119 euro.

Lees ook: Vergeet deze aftrekposten niet bij je aangifte inkomstenbelasting

4. Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet je een kind hebben dat is geboren na 31 december 2002, die minstens zes maanden stond ingeschreven op jouw adres (bij de gemeente). Je arbeidsinkomen is meer dan 4857 euro en je bent een alleenstaande ouder. De hoogte van deze korting hangt af van je inkomen en loopt op naarmate je meer verdient.

5. Ouderenkorting

Heb je in 2015 de AOW-leeftijd van 65 jaar en 3 maanden bereikt en bedraagt je verzamelinkomen niet meer dan 35.770 euro, dan kun je ouderenkorting aanvragen. De ouderenkorting bedraagt 1042 euro. Is je inkomen hoger dan 35.770 per jaar, dan is de ouderenkorting 152 euro.

Lees ook: Deze zorgkosten zijn fiscaal aftrekbaar

6. Alleenstaandeouderenkorting

Heb je recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden, dan heb je ook recht op alleenstaandeouderenkorting van 433 euro.

7. Tijdelijke heffingskorting voor VUT en prepensioen

Deze korting vervalt in 2016, maar ben je in 2015 met vervroegd pensioen of zit je in de VUT en krijg je een uitkering via een pensioenregeling of een regeling voor vervroegde uittreding, dan kun je voor je belastingaangifte nu nog gebruikmaken van deze heffingskorting.

Voorwaarde is wel dat je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt en op je uitkering wordt de inkomensafhankelijk bijdrage van de Zorgverzekeringswet ingehouden. De hoogte van deze tijdelijke heffingskorting is 0,33% van deze uitkering met een maximum van 61 euro.

8. Jonggehandicaptenkorting

Heb je recht op Wajong-uitkering of op ondersteuning bij het vinden van werk volgens de wet Wajong? En krijg je geen ouderenkorting? Dan kom je in aanmerking voor de heffingskorting voor jonggehandicapten van 715 euro.

9. Levensloopverlofkorting

Heb je nog een levenslooptegoed en heb je daar in 2015 geld uit opgenomen voor onbetaald verlof, dan kan je recht hebben op levensloopverlofkorting. De korting is gelijk aan het bedrag dat je hebt opgenomen met een maximum van 207 euro per jaar dat je hebt gespaard voor de levensloopregeling tussen 2006 en 2011.

10. Heffingskorting voor groene beleggingen

Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die door de Belastingdienst zijn erkend en die investeren in projecten voor milieubescherming. Op de 1 januari geldt een vrijstelling tot een gezamenlijke waarde van maximaal:

  • 56.928 euro zonder fiscale partner
  • 113.856 euro met fiscale partner

De korting bedraagt 0,7% van de vrijstelling gebruikt voor je belastbare inkomen in box 3. Dit bedrag moet je dan weer van je belastbare inkomen aftrekken.

Lees ook: De fiscale voordelen van je groene belegging

Automatisch verrekend

De meeste heffingskortingen worden overigens automatisch verrekend met je loon of uitkering door je baas of je uitkeringsinstantie. De kortingen die je zelf moet aanvragen bij de Belastingdienst zijn:

  • Werkbonus
  • Inkomensafhankelijke combinatiekorting
  • Ouderenkorting
  • Alleenstaandeouderenkorting
  • Korting voor groene beleggingen

Alle bedragen in een tabel

Heb je in 2015 de AOW-leeftijd bereikt, dan gelden er andere tarieven. In de tabel hieronder staan alle bedragen op een rij (bron is de Belastingdienst).

Heffingskorting Jonger dan AOW-leeftijd Ouder dan AOW-leeftijd
Algemene heffingskorting; tussen 1175 en 2203 euro tussen 685 en 1123 euro
Arbeidskorting minimaal 184 euro minimaal 94 euro
Werkbonus maximaal 1119 euro -
Levensloopverlofkorting maximaal 207 euro -
Inkomensafhankelijke combinatiekorting maximaal 2152 euro maximaal 1098 euro
Ouderenkorting - tussen 152 en 1042 euro
Alleenstaandeouderenkorting - 433 euro
Tijdelijke korting voor VUT en prepensioen maximaal 61 euro -
Jonggehandicaptenkorting maximaal 715 euro -
Korting groene beleggingen 0,7%* 0,7%*
*Van de vrijstelling in box 3

De ouderschapsverlofkorting is per 2015 vervallen. De alleenstaandeouderkorting is bij het kindgebonden budget gevoegd.

Tot slot: let op de voorwaarden

Aan al deze heffingskortingen zitten voorwaarden waaraan je moet voldoen. Op de site van de Belastingdienst kun je zien of jij aan de voorwaarden voldoet.

Check hier alles wat je moet weten over je belastingaangifte 2015 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›