IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wees gerust blij met beursdalingen

Het is een bekend gezegde op het Amsterdamse Beursplein 5, waar twee grote gebouwen staan:

  • Bij de Dolle Dwaze Dagen in De Bijenkorf wil iedereen altijd naar binnen 
  • Bij de Dolle Dwaze Dagen op de effectenbeurs wil iedereen altijd naar buiten

Waarom krijgen beleggers het benauwd als de beurs ineens 20% goedkoper wordt en worden shoppers juist greedy als de winkels 20% korting hebben? Zeker langetermijnbeleggers moeten juist blij zijn als de beurs goedkoper wordt (zoals eerder deze maand): koopjes inslaan!

Lees ook: Oef, de AEX daalt wel érg hard. Wat te doen?

Johan Cruijff-wijsheid

Maar helaas, zo werkt de menselijke geest niet. Beursdalingen zijn eng. Hieronder zie je de AEX over de afgelopen twaalf maanden. Al met al staat de index zo'n 20% onder de hoogtepunten van vorig jaar. Voor veel beleggers reden voor paniek.


Zelf beleg ik al een jaar of tien voor mijn pensioen. En in die tijd heb ik alle hoeken van het koersenbord gezien. Hoewel dalingen in mijn voordeel zijn als langetermijnkoper (goedkoper inslaan!), voelen ze nog steeds unheimisch.

Dat heeft alles te maken met het feit dat het nieuws dan slecht is en er misschien zelfs rampen gebeuren. In en op de (social) media praat iedereen elkaar de put in, doempredikers steken elkaar de loef af met Armageddon-scenario's.

Daar krijg je inderdaad geen goede zin van om te gaan kopen op de beurs. Maar beursdalingen horen erbij. Beursdalingen zijn goed. Om er een Johan Cruijff-wijsheid van te maken: als de beurzen niet kennen dalen, kennen ze ook niet stijgen.

Lees ook: Een beurscrash is een prima instapmoment

Beursdalingen horen erbij

De historie van de AEX laat duidelijk zien waarom je als langetermijnbelegger echt niet bang hoeft te zijn voor duikelende koersen (of zelfs krachs, zoals in 1987 of 2008).

De index heeft een slechte naam. In 2000 vloog het ding omhoog naar maximaal 703,19, nu staat-ie op ruim 400. En toch: het gemiddelde rendement sinds de start in maart 1983 was maarliefst +7% per jaar. Met herbelegd dividend zelfs +11,5%.

Kijk maar eens naar de grafiek hieronder. Het onderste lijntje is de AEX vanaf 1983, het bovenste lijntje is de AEX met herbelegd dividend in ouderwetse guldens. Je ziet dat je voor die +7% en +11,5% per jaar de wildste stormen moest doorstaan, maar per saldo loopt het gemiddeld alleen maar op.


Bedenk goed wat je bij een daling doet

Het mag duidelijk zijn: beursdalingen komen, hoe dan ook. Snel en hard, meestal. Beleg je op een termijn van twintig jaar of langer, reken dan maar dat je eens een heuse beurscrash voor je kiezen krijgt.

Op wat voor termijn, met wat voor plan of met welk risicoprofiel je ook belegt (beleggen is persoonlijk maatwerk): bedenk van tevoren goed wat je in het geval van dalingen doet.

Bedenk het nú, want als het één keer zo ver is, ben je in paniek en doe je gegarandeerd het verkeerde: op AEX 400 verkopen, terwijl je een jaar geleden rond 500 nog vrolijk kocht. Beter is het om rustig te blijven en gewoon te profiteren van de sale - zoals je in De Bijenkorf ook zou doen.

Lees ook: Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs

Gerelateerde Tools

Reacties

7 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. fritscrach 22 februari 2016 23:17 0
    Goed verhaal.
    Zo simpel is het namelijk.
    Maar zonder cash kan je niks kopen.
    Dus vergeet niet te sparen.
  2. [verwijderd] 23 februari 2016 11:06 0
    Helemaal waar.

    Ik beleg al ruim 20 jaar. Uitsluitend long. Heb mijn aankopen de afgelopen maanden enorm opgeschroefd. En vaak nog te duur gekocht.

    Bottomline:
    alles draait om emotie, lange termijn, tijd in de markt, frequent blijven kopen en uitsluitend USA aandelen kopen.

    Geen aandeel in de AEX doet wat Facebook, Disney, Under armour, Netflix, IPG etc. kan... namelijk honderden cq duizenden procenten stijgen. Dat maakt het verschil.

    Een aandeel kan 100% dalen, maar oneindig stijgen. Dat moet je altijd voor ogen houden. Ik heb nu in totaal 6 bedrijven failliet zien gaan in mijn portefeuille 6 x 100% verlies. Maar meer dan ruimschoots goedgemaakt met Google, Amazon, Netflix. Duizenden procenten winst.

    Kijk op youtube naar Charlie Munger voor meer verdieping.
  3. [verwijderd] 23 februari 2016 14:08 0
    Doet me denken aan de tijd dat ik constant gebeld werd voor een aandelenlease plan, gladde jongens van een call center, 'meneer, de AEX gaat altijd hoger, het is gewoon wachten op het moment dat het hoger gaat dan toen u kocht.' Stonden we hoger dan nu..

    En als de AEX naar 100 gaat is het dus ook hartstikke goed.. ok..
  4. [verwijderd] 24 februari 2016 09:31 0
    grote onzin. bij de bijenkorf weet je dat je op de bodem koopt. op de beurs weet je niet of de grote uitverkoop nog moet komen. je kunt dus beter wachten tot alles weer duurder wordt. hoe onlogisch dat ook klinkt.
  5. [verwijderd] 24 februari 2016 10:29 0
    drs5je... dan wens ik jou enorm veel succes op de beurs :-)))).

    Lees allereerst het geweldige boekje 'the little book that beats the markets' van Joel Greenblatt eens (auteur is miljardair en stelt zijn methodiek gratis online ter beschikking: en het werkt).
    Misschien mooi item voor IEX: de magische formule (wel usa).

    Werkelijk niemand weet waar de bodem ligt. Ook niemand weet wat de AEX gaat doen. Daar gaat het ook niet om.

    Als de beurs stijgt (sentiment beter wordt) weet je ieder geval zeker dat je (veel) meer betaalt voor hetzelfde bedrijf. Als de beurs daalt weet je zeker dat je veel minder betaalt. Dat is de essentie.
    Daarnaast is het zeer belangrijk hoe het bedrijf, waarvan je aandelen koopt, presteert, gewaardeerd wordt en in hoeverre je daarin gelooft. Je wordt een beetje mede eigenaar.

    Besef dat je belegt in bedrijven en niet in koersen. Dat is de grootste valkuil. Het is geen casino. Een koers reflecteert bijna nooit de waarde van een bedrijf.

    Als de inkomsten / prestaties van een bedrijf net zo volatiel zouden zijn als de koers en het bedrijf dienovereenkomstig zou reageren, dan werden er vandaag 20.000 mensen ontslagen, morgen nog eens 7.500 en overmorgen 12.000 en volgende week weer 15.000 aangenomen en een maand later weer 30.000. Paranoia derhalve. Ook dat is de beurs.

    Je moet wel snappen wat aandelen zijn. En als je 100% zekerheid wenst moet je gaan sparen en heb je op de beurs helemaal niks te zoeken. Dat is ook helemaal niet erg.

    Een ding is zeker.... uiteindelijk stijgt de beurs. Maar het daalt vaker. Dat voelt vervelender en daarom hechten we er meer waarde aan. We zijn er als de dood voor. Maar ik snoei elk jaar mijn struiken zodat ze het jaar later beter groeien. Dat weet ik, dus voelt niet eng.

    En ja... er gaan ook bedrijven failliet waarvan je aandelen hebt gekocht, maar het verlies is beperkt tot 100%.

    Er zijn voldoende bedrijven (in de usa) die in de jaren vele duizenden procenten stijgen. Of vele honderden procenten en tientallen procenten (soms in een jaar of maand).

    Dat weet en ervaar ik dagelijks. En ik weet vooraf nooit welk bedrijf het meest stijgt... behalve Netflix, maar dat vond ik van meet af aan een geweldig bedrijf. Toen ze nog DVD's per post verzonden. En Under Armour.
  6. [verwijderd] 24 februari 2016 10:48 0
    Pap, je ziet er slecht uit, ik heb wel goed nieuws voor je, de AEX staat weerrr lager, het is weer goedkoper geworden om dezelfde aandelen te kopen, fijn he. Volgende dag, pap, goed nieuws, je dacht dat het niet lager kon he, nou het kon wel, je aandelen zijn weer goedkoper geworden, fijn he.
  7. [verwijderd] 24 februari 2016 13:24 0
    :-))) hansfl. Ik denk dat je vader beter niet kan beleggen.

    De vergelijking met Bijenkorf klopt helemaal.

    Ook daar gaat het van 20% naar 50% naar 70% korting. Net zolang tot de voorraad op is. Dat kan bij 20% het geval zijn of misschien pas bij 70%.

    Dat geldt ook voor de beurs. Daar is de voorraad verkopers die hun aandeel voor een lage prijs willen verkopen op een gegeven moment ook op. Dan willen ze ineens meer voor hun aandeel en dan stijgt de koers en is de SALE voorbij.

    Dan wil 'iedereen' ineens dat stijgende aandeel want morgen is het aandeel weer meer waard (lees: duurder voor hetzelfde bedrijf). Dan betaal je teveel voor het aandeel, komt er hoogtevrees en begint de SALE weer. Dan gaan de aandelen weer in de aanbieding. Dat heet correctie. Net zolang tot iemand zijn aandeel voor die prijs niet meer wil verkopen. En dan stijgt het weer.

    Maar waar je naar moet kijken is... hoe presteert het bedrijf? Meer winst t.a.v. vorige kwartaal of vorig jaar. Wat is het perspektief. Blijft omzet en winst groeien. En hoe snel en hoeveel. Op basis waarvan. Klinkt dit plausibel?

    Dan wordt het bedrijf meer waard en op termijn je aandeel ook. Nog meer zelfs als je het voordelig hebt gekocht. De markt is een weegschaal. Tijd aan je zijde en geld. Als je dat niet snapt of wilt doorgronden moet je wegblijven bij de beurs. Vreet aan je zenuwen en je verliest 100% zeker je geld.

    Ik geniet van de daling... Heb nog een heel lijstje aandelen dat ik graag wil kopen. Maar vindt ze nu nog te duur. Ook een hele lijst gekocht die ik nu aantrekkelijk geprijsd vindt. Misschien te duur. Maar het zijn bedrijven met veel perspectief.

7 Reacties Omhoog ↑