IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voor deze aftrekposten kom je als zzp'er in aanmerking

Als zelfstandig ondernemer ben je verplicht om inkomstenbelasting over de nettowinst van je onderneming in te vullen. Vaak kun je daarbij in aanmerking komen voor diverse aftrekposten, om je belastbaar inkomen terug te brengen. Welke posten dat zijn, lees je hieronder.

Lees ook: Gebruik deze aftrekposten bij je belastingaangifte

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Om te beginnen is er de zelfstandigenaftrek. Vroeger hing de hoogte van de aftrek af van de winst die je maakte, maar dat is sinds een paar jaar niet meer het geval. Tegenwoordig wordt er ieder jaar een vast bedrag vastgesteld voor de zelfstandigenaftrek. Dat bedrag is maximaal 7.280 euro.

Je moet wel aan een paar voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Zo moet je voldoen aan een criterium van 1.225 uren die je in het afgelopen jaar in je onderneming hebt gestoken. Heb je je onderneming pas halverwege het jaar opgericht? Helaas maakt dat niets uit voor het urencriterium. 

Onder het criterium vallen niet enkel de uren die je factureert bij je opdrachtgever: ook de tijd daaromheen kan onder het criterium vallen. Denk daarbij aan het opstellen van de offertes, het bijhouden van de administratie of het maken van je eigen website. 

Let er wel op dat je goed moet kunnen verantwoorden waar je die uren precies in hebt gestoken. Ook moet je meer tijd aan je onderneming besteden dan aan andere werkzaamheden. Ben je als zzp’er ook in loondienst, dan moet je daar dus rekening mee houden. Verder mag je in het afgelopen jaar nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt.

Behalve de zelfstandigenaftrek is er ook nog de startersaftrek, feitelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedoeld om het starten van een onderneming te stimuleren en de kansen op een succesvolle business te vergroten.

Het is dan ook logisch dat je op een gegeven moment geen aanspraak meer kunt maken op deze aftrekpost. Om precies te zijn: in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent, mag je driemaal gebruik maken van de startersaftrek. Je mag dan 2.123 euro bij de zelfstandigenaftrek optellen. Kom je niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek, dan kun je de startersaftrek ook niet gebruiken.

Lees ook: Maak slim gebruik van je WBSO-subsidie

Werkruimte aan huis 

Ook kan het zijn dat je kosten die je maakt kunt aftrekken. Een voorbeeld is de werkruimte aan huis. Wel heb je met flink wat regels te maken. De Belastingdienst schrijft, niet voor niets:

"In een zeer beperkt aantal gevallen komt u in aanmerking voor kostenaftrek. Meestal kunt u de kosten van de werkruimte niet aftrekken." 

Met deze tool van de Belastingdienst kun je checken of je in aanmerking komt voor deze aftrek.

Lees ook: Je aangifte inkomstenbelasting: vier tips

Aftrekbare kosten

Grote kans dat je als zzp'er zo nu en dan aankopen doet voor je eigen bedrijf. In principe zijn alle kosten die je moet maken om je bedrijf te laten functioneren aftrekbaar. Denk aan advertentiekosten, cursussen, kantoorartikelen, mobiele telefoon of bepaalde software. 

In enkele gevallen zijn niet alle kosten aftrekbaar, maar alleen een gedeelte ervan. Zo kun je bijvoorbeeld zakenlunches of – diners, seminars en studiereizen voor 73,5% aftrekken. Alles wat boven de drempel van 4.400 euro komt is dan wel weer volledig aftrekbaar. Kosten zijn soms ook aftrekbaar via de investeringsaftrek.

In de regel moet je iets gedurende een aantal jaren afschrijven: het betekent dat niet het hele bedrag in één keer wordt opgevoerd als kostenpost, maar dat dit wordt verdeeld over de levensduur van die investering. Starters mogen soms zelf weten hoe snel zij afschrijven. Dit willekeurig afschrijven betekent bijvoorbeeld dat je de winst - en dus de hoogte van de belasting - kunt drukken wanneer het jou uitkomt.

Lees ook: Twee belastingvoordelen voor investerende ondernemers

De meewerkaftrek

Werkt je partner af en toe mee om je bedrijf draaiende te houden? Dit kun je financieel aantrekkelijk maken. Je partner moet dan wel 525 uren of meer voor je onderneming hebben gewerkt zonder daarvoor meer dan 5.000 euro te hebben gekregen.

Die vergoeding tot 5.000 euro is daarbij voor jou overigens niet aftrekbaar. Daartegenover staat dat je partner geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over het bedrag dat deze heeft gekregen voor het geleverde werk.  

De aftrekpercentages zijn als volgt: 

  • 525 tot 875 meegewerkte uren: 1,25% van de winst 
  • 875 tot 1.225 uren: 2% van de winst 
  • 1.225 tot 1.750 uren: 3% van de winst 
  • 1.750 of meer uren: 4% van de winst  

Valt de vergoeding aan je partner wel hoger uit dan 5.000 euro, dan zal de belastingdienst beoordelen of de vergoeding wel realistisch is mede door te kijken naar of je hetzelfde bedrag zou betalen als je de werkzaamheden aan iemand anders had uitbesteed. Is de vergoeding realistisch, dan kun je het bedrag aftrekken van de winst, aldus Easyzzp.nl. "Het voordeel dat je in dit geval kunt behalen is het tariefsvoordeel door een mogelijke lager belastingtarief bij je partner," zo valt te lezen.  

Ook kun je niet alle uren zomaar meetellen. "Ondersteunende werkzaamheden zoals het opnemen van de telefoon, het poetsen van het kantoor en andere huishoudelijke werkzaamheden tellen bijvoorbeeld niet mee".

Lees ook: Fiscaal voordeel dankzij zakelijke beloning voor je kind

Geld opzij zetten: fiscale oudedagsreserve 

Tot slot: de fiscale oudedagsvoorziening, kortweg FOR. Omdat je als zelfstandige niet automatisch pensioen opbouwt, mag je van de overheid jaarlijks belastingvrij een bedrag opzij zetten. Je reserveert dan een deel van de winst, dat je in mindering mag brengen op je belastingaangifte. 

Over 2015 mag je maximaal 9,8% opzij zetten, met een maximum van 8.631 euro. Dit is minder dan het bedrag dat je in 2014 nog opzij mocht zetten. Toen ging het om 10,9% van de winst tot een maximum van 9.542 euro. De verlaging is het gevolg van de hogere AOW-leeftijd. Elk jaar zal het percentage met 0,4% worden verlaagd bij iedere verdere verhoging van de pensioenleeftijd met een jaar. 

Houd er rekening mee dat dit niet een doorsnee aftrekpost is - het is namelijk een uitstel van belasting. Op het moment dat je stopt met het bedrijf betaal je belasting over de opgebouwde reserve.

Het is ook mogelijk om een deel van je fiscale oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente. Heb je al een lijfrenteverzekering of - bankspaarrekening? Let dan goed op de punten uit dit artikel als je je belastingaangifte doet.

Lees ook: Pensioensparen als zzp'er: dit zijn je opties