IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op zoek naar een goede smartphonedeal? Vijf aandachtspunten.

De kosten van een mobiel abonnement zijn flink gedaald, sinds 2010 met zo'n 20%, maar het aanbod aan telefoonabonnementen is nog steeds gigantisch. En dat kan het best moeilijk maken om een goede smartphonedeal uit te kiezen. Vijf aandachtspunten.

1. Onthoud: gratis is niet gratis

Bij veel abonnementen worden gratis telefoons aangeboden. Het klinkt fantastisch, maar telecomboeren leven niet van de wind. Die gratis telefoon betaal je gewoon terug via hogere abonnementskosten. Let daar goed op.

Vorig jaar besloot de overheid al dat een gratis telefoon gezien moet worden als lening en dat consumenten geïnformeerd moeten worden over de rente die wordt gerekend.

2. Ga niet gelijk voor het vlaggenschip

De Samsung Galaxy S6 en de iPhone 6S zijn natuurlijk mooie telefoons, maar ze zijn ook ontzettend duur. Als je bijvoorbeeld de Iphone 6S neemt bij een abonnement van KPN moet je in 2 jaar 1.416 euro betalen. Bij een vergelijkbaar abonnement kost de iPhone 5S, die ook prima werkt, 936 euro in twee jaar.

3. Kijk eens naar flexibele sim-only's

Vaak zat je voor één of twee jaar vast aan een telefoonabonnement. Maar tegenwoordig zijn er aanbieders - zoals Ben en Robin Mobile - waarbij je per maand kunt opzeggen. Handig als je bijvoorbeeld op wereldreis wilt of op zoek bent naar een baan in het buitenland.

4. Hoeveel betaal je buiten de bundel?

Het is je waarschijnlijk wel duidelijk wat je betaalt voor de bundel die je op het oog hebt, maar wat betaal je als je buiten die bundel gaat? Bij de meeste mensen zijn die kosten onbekend (én ze verschillen per aanbieder). Er zijn ook telecombedrijven waar je elke maand je belminuten/sms'jes en data kunt vergroten en verkleinen.

5. Is bellen in het buitenland duur?

Misschien ben je vaak in het buitenland en vind je het fijn je familie en vrienden regelmatig te bellen. Houd er rekening mee dat de ene telecomboer hogere kosten voor bellen in het buitenland rekent dan de andere. Vergelijk daarom ook deze kosten met elkaar.

Lees ook: Dag portemonnee! Over twee jaar betalen we met smartphones.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›