IEXGeld

Dossiers

Profiel

Oef, de AEX daalt wel érg hard. Wat te doen?

De AEX staat bijna 15% lager dan aan het begin van het jaar en elders is het zelfs nog erger. Ja, het gaat hard naar beneden op de beurs. Het schreeuwt je nog niet vanaf de voorpagina's en in Het Journaal en de talkshows tegemoet, maar als het zo doorgaat is dat een kwestie van tijd. Wat moet je doen als je zelf belegt? In veel gevallen geldt: helemaal niets!

Lees ook: Dit moet je (niet) doen bij koersdalingen

Beleggen voor de lange termijn

We maken onderscheid tussen beleggers en handelaren. Wie voor zijn pensioen, de studie van de kinderen of een andere langetermijndoelstelling belegt, is het advies simpel:

  • Doe precies hetzelfde als toen de beurzen nog omhoog gingen. Gewoon maandelijks of per kwartaal door blijven beleggen.

  • Kijk gewoon niet naar je portefeuille. Grote kans dat je anders schrikt van je verliezen en domme dingen gaat doen. Lees: in paniek gaat verkopen.

  • Voordat je ging beleggen heb je bedacht hoe je moet reageren als de beurzen dalen, of zelfs in elkaar klappen. Houd je daar nu strikt aan. Ook al schreeuwt alles in je dat je er uit wilt (en wel nú!).

Lees ook: Er is geen grotere stoorzender voor beleggers dan de beurs

Tips voor handelaren

Voor wie op korte termijn - van dagen tot een jaar ofzo - handelt is het lastiger. Zeker als je niet de hele dag achter koersschermen zit.

Een paar tips (let op - als het onderstaande abracadabra voor je is: begin er niet aan iets te kopen op de beurs voor een ritje omhoog of omlaag, omdat de adviseur of de goeroe dat tipt):

  • Hanteer harde stoplosses bij aandelen. Geld verdienen op de beurs begint bij het afkappen van verliezen.

  • Gebruik niet te hoge hefbomen bij turbo's. De AEX handelt momenteel zelf al met een hefboom, bij wijze van spreken. Het is zo sneu als je wordt uitgestopt overdag, terwijl je wel de grote richting goed had.

  • Kijk uit voor de volatiliteit in opties. Puts en calls zijn prachtige, maar ingewikkelde producten. Volkssport in Nederland, maar niet voor beginners.

Lees ook: Leren beleggen in aandelen: stel jezelf eerst deze vragen

Al vier eeuwen hetzelfde

Wil je nog weten waarom de beurzen dalen? Haperende economie, China, centrale banken, Italiaanse banken, coco's, Deutsche Bank, de bedrijfswinsten en goeroes die prediken dat het einde der tijden nu toch echt is aangebroken...

...Niemand die het precies weet. En eigenlijk is het ook helemaal niet belangrijk. Het gaat al vier eeuwen zo. Er is altijd wel wat. Denk vooral niet dat het vroeger beter of anders was.

Gebruik je verstand, negeer je gevoel en laat je niet meeslepen door de waan van de dag. Dan komt het uiteindelijk goed met je beleggingen. Zo gaat het ook al vier eeuwen.

Lees ook: Help, de koersen dalen! Wat nu?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

... en nog 5 factoren om op te letten als je overweegt om in te stappen. Lees verder ›