IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat vind jij belangrijker: vrije tijd of geld?

Denk je dat geld jou gelukkig maakt of is het vrije tijd waar je blij van wordt? Uit onderzoek blijkt dat mensen die vrije tijd belangrijker vinden dan geld vaak gelukkiger zijn.

Afgelopen maand publiceerden onderzoekers van de Universiteit van British Columbia de resultaten van hun studie over de waarde van vrije tijd en geld in het licht van gelukkig zijn.

Onderzoeksdeelnemers werden gevraagd naar hun voorkeur in bepaalde situaties, bijvoorbeeld of zij een duur appartement met een korte reisafstand naar werk zouden kiezen boven een goedkoop appartement met een lange reisafstand naar werk. Of dat zij liever voor een studie zouden gaan met uitzicht op een hoog salaris maar met veel werkuren, of dat ze zouden kiezen voor een studie met grote kans op een minder goed betaalde baan maar met minder werkuren.

Lees ook: Ben je niet gelukkig op je werk? Van deze atleet kun je leren.

Meer vrije tijd = gelukkiger

Na diverse onderzoeken onder in totaal bijna 4700 mensen, bleek dat iets meer dan de helft van de ondervraagden liever voor vrije tijd koos dan voor geld.

Er werd daarin een verband gevonden dat meer vrije tijd zou leiden tot een gelukkiger leven. Geslacht en inkomen van de ondervraagden speelden geen rol in de resultaten. Leeftijd wel, zo bleek. Oudere mensen kozen vaker voor vrije tijd dan jongeren.

In het onderzoek werden geen mensen ondervraagd die onder de armoedegrens leven en zodoende niet kunnen kiezen voor meer vrije tijd boven geld.

Maar de onderzoekers stellen gerust: kleinere veranderingen in je levensstijl kunnen al een verschil maken. Denk aan iets minder uren maken op je werk of het inschakelen van iemand die wat vervelende huishoudelijke taken voor je uit handen neemt. De extra vrije tijd kan je volgens het onderzoek al een stuk blijer maken. The Guardian heeft een aantal tips om gemakkelijker tijd vrij te maken (met name door je telefoongebruik te verminderen).

Lees ook: Alleen zó is geluk te koop

Kijken naar de mensen om je heen

Zou jij voor meer tijd of meer geld kiezen? Voor wie moeite heeft die vraag te beantwoorden, heeft Forbes twee andere vragen die je jezelf kunt stellen: wat zouden je vrienden zeggen en hoe optimistisch ben je?

Wat zouden je vrienden zeggen? Waarmee je omgaat word je besmet: volgens financieel psycholoog Brad Klontz bewegen we ons graag onder mensen die hun geld op dezelfde manier of aan dezelfde dingen uitgeven. "Zeker als het gaat om onze portemonnee, laten we ons leiden door de kudde," aldus Klontz. De financieel psycholoog spreekt zelfs van een "geldscript", dat zich telkens in je hoofd afspeelt als je op het punt staat een grote investering te doen. Dit komt er in de praktijk een beetje op neer dat je in je je vader of moeder hoort zeggen: "zou je dat nou wel doen?"

De andere vraag die je je volgens Forbes moet stellen is of je vaak (te) optimistisch bent. Mensen hebben er een handje van om de tijd en inspanning te onderschatten die het kost om een project af te ronden. Het resultaat: je bent onnodig veel tijd en energie kwijt om een project op de juiste manier af te ronden, terwijl je eigenlijk de meest logische keuze over het hoofd ziet. Zo kun je die wasmachine zelf proberen te repareren, maar je kunt er ook een deskundige voor inschakelen.

Lees ook: Geluk kun je kopen! Dit zijn drie eenvoudige manieren.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›