IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes tips om je beleggingsfondsen in de gaten te houden

Beleg je in fondsen, dan levert dat ten opzichte van beleggen in individuele aandelen vaak meer gemak op. Toch betekent dat niet dat je na het kopen van fondsen in je luie stoel kunt gaan zitten en geen omkijken meer hebt naar deze beleggingen. Moneytalk.be polste onder fondsbeheerders en kwam met enkele tips om je fondsen tussentijds te screenen. 

1. Blijf checken

Het klinkt misschien logisch, maar spreekt niet altijd voor zich. Want hoewel je je geld in handen geeft van professionele beheerders en je dus niet dagelijks hoeft te kijken, doe je er toch goed aan om je fondsen regelmatig te checken, stelt Rabobank die adviseert dit bijvoorbeeld eens in de drie tot vier maanden te doen.

Lees ook: Hoe selecteer je het beste duurzame beleggingsfonds?

2. Vergelijk de prestaties met de benchmark

Leg het rendement van je fonds naast dat van de benchmark waar de fondsbeheerder zich mee vergelijkt, stelt AXA. Beleg je in actief beheerde fondsen, dan moet je wel rekening houden met een afwijking van deze index. "Doet een fonds het beter dan de benchmark, ga dan na of dit regelmatig is of dat het gaat om een toevalstreffer."

3. Pak de ratings erbij

Probeer bij een check van je beleggingsfondsen niet alles zelf te doen, maar pak ook de objectieve ratings erbij, raadt ING aan. Die ratings houden namelijk rekening met het risico dat genomen is om een bepaald rendement te bereiken. Het gebruik van ratings maakt het daarnaast makkelijk om fondsen binnen een bepaalde categorie met elkaar te vergelijken.

Lees ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

4. Staar je niet blind op de korte termijn

Hoewel een fonds dat een aantrekkelijk rendement behaalde in de afgelopen maanden kan lonken, stelt Onlinebank MeDirect dat het belangrijk is om de prestaties van je fondsen te beoordelen op de lange termijn.

"Slechte beursjaren worden over meerdere jaren gecompenseerd door goede. Met deze langetermijnvisie in het achterhoofd, hoef je niet meteen te panikeren bij een daling op de financiële markten."

5. Verkoop niet te snel

Ondervinden de markten een correctie? Reageer dan rationeel in plaats van emotioneel. "Verkoop niet halsoverkop bij een correctie, maar overweeg om goedkoop bij te kopen", stelt AXA. "Overweg een fonds pas van de hand te doen, ookal levert dit je een verlies op, wanneer blijkt dat het rendement van een fonds op langere termijn beduidend lager ligt dan dat van vergelijkbare fondsen."

Lees ook: Drie redenen om een beleggingsfonds te verkopen

6. Herbalanceer

Beleggers doen er volgens MeDirect goed aan om op regelmatige basis, bijvoorbeeld eens per jaar, te checken of de samenstelling van hun portefeuille nog overeenkomt met hun beleggingsprofiel. "Herbalancering is noodzakelijk als bepaalde fondsen door waardestijgingen- of dalingen het evenwicht grondig verstoren."

Lees ook: Zo bepaal je welke beleggingsproducten voor jou geschikt zijn

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›