IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie financiële gewoontes om mee af te rekenen

Het nieuwe jaar is inmiddels alweer een paar weken onderweg. En waar de meesten zich richten op het volhouden van de goede voornemens is het wellicht beter om eerst af te rekenen met slechte gewoontes. 

Morningstar somt in dat kader enkele financiële gewoontes op voor beleggers om in 2016 mee te breken.  

1. Kijk niet te vaak naar je portefeuille 

Dankzij de enorme bewegingen die we tot nu toe gezien hebben in 2016, zullen waarschijnlijk zelfs de meest geduldige beleggers wel één of twee keer hun beleggingsportefeuille hebben ingekeken.

Maar zolang de spreiding binnen je portefeuille het resultaat is van een goed doordacht beleggingsplan, is het verstandiger te stoppen met het regelmatig bekijken van je beleggingen. 

“Het is erg afgezaagd om beleggers te vertellen dat ze hun portefeuille met rust moeten laten, maar het feit is dat beleggers, op de lange termijn, betaald krijgen om bereid te zijn periodes van beweeglijkheid in de markt, die onvermijdelijk samen gaan met aandelen, uit te zitten”, zegt Christine Benz, director of personal finance bij Morningstar. 

“En ben je een belegger die gaat voor groei in je portefeuille, dan heb je eigenlijk geen andere keus dan met minstens een deel van je portefeuille in aandelen te beleggen.”

Beleggers die toch echt iets willen doen tijdens roerige beurstijden raadt Benz aan om te herbalanceren en voorzichtig bij te kopen als er zich kansen voordoen.

Lees ook: Nico Bakker: "Beleggers stappen steeds weer in dezelfde valkuilen"

2. Zet niet al je geld in op je werkgever  

Het geldt lang niet voor iedereen, maar misschien werk je bij een beursgenoteerd bedrijf en ontvang je regelmatig aandelen van je werkgever. Let er in dat geval op dat je die positie niet oneindig groot laat worden.

Zelfs als je werkgever niet in grote problemen terechtkomt, zetten werknemers met veel aandelen in het bedrijf waar zij werken wel erg veel in op de prestaties van de baas: hun eigen werk en de prestatie van hun portfolio”, zegt Benz.  

3. Verzamel niet eindeloos veel beleggingen en beleggingsrekeningen.    

Sommige beleggers verzamelen oneindig veel nieuwe beleggingen of zelfs veel verschillende beleggingsrekeningen. Zo kan het zijn dat beleggers het telkens opnieuw lastig vinden om niet in te stappen bij die veelbesproken beursgang waardoor ze uiteindelijk veel te veel verschillende beleggingen in portefeuille hebben.

Zeker bij mensen of stellen die zich in een laat stadium van hun carrière bevinden, komen meerdere portefeuilles vaak voor, vertelt Benz.

Niet handig. Verschillende portfolio’s bijhouden kost namelijk niet alleen tijd, ook kan het leiden tot onbedoelde overlap, waardoor het je spreidingsplannen dwarsboomt.

Stop dit jaar dus met het verzamelen van beleggingen en beleggingsrekeningen. Dit zorgt ervoor dat het onderhouden van je beleggingsportefeuille op de lange termijn niet lastiger, maar eenvoudiger wordt.

Lees ook: Beleggen gaat beter als emoties geen rol spelen

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. bergen333 27 jan 2016 om 14:00 0
  "Zelfs als je werkgever niet in grote problemen terechtkomt, zetten werkgevers met veel aandelen in het bedrijf waar zij werken ...... "

  werkgevers = werknemers.
 2. [verwijderd] 8 feb 2016 om 10:27 0
  Dank voor je oplettendheid! Het is aangepast.
  Fijne dag,
  Maaike (redactie IEXGeld)

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Waarom fouten maken niet erg is

De perfecte belegger bestaat niet. Iedereen maakt fouten, zelfs Warren ... Lees verder ›