IEXGeld

Dossiers

Profiel

Minder belasting betalen? Check deze zes tips.

Jaarlijks moet je een aanzienlijk deel van je loon of inkomsten naar Apeldoorn sturen. Maar gelukkig zijn er manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je minder belasting betaalt. Dénis de Vries, belastingadviseur bij De Vries Belastingadvies, noemt zes tips op om meer geld in eigen zak te houden.

Let wel op: hij maakt de kanttekening dat belastingadvies maatwerk blijft. Laat je vooral inspireren, maar onthoud dat de tips niet voor iedereen (even) geschikt zijn. Het is verstandig om jouw situatie met een adviseur te bespreken.

1. Een beleggingsinstelling oprichten

Beleggingsclubs en families die gezamenlijk beleggen kunnen een vrijstelling krijgen voor vennootschapsbelasting en dividendbelasting, als zij hun beleggingen onderbrengen in een vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). Dit is met name interessant voor laagrenderende beleggingen, zoals deposito's en obligaties. Hierdoor kan je een hoger netto rendement behalen. Hier en hier lees je er meer over.

2. De eigenwoningschuld aflossen

Heb je geld op de plank liggen? Het kan fiscaal voordelig zijn om dit vermogen aan te wenden voor het geheel of gedeeltelijk aflossen van je eigenwoningschuld. Dit geldt met name als de gehele schuld wordt afgelost, omdat het eigenwoningforfait in box 1 voor de inkomstenbelasting dan wordt verminderd naar nul.

Lees ook: Hypotheekrente lang vastzetten of snel aflossen?

3. Spaargeld in een spaargeld-bv stoppen

Het kan slim zijn om je spaargeld of beleggingen onder te brengen in een op te richten spaargeld-bv of een open fonds voor gemene rekening (FGR). Het geld wordt dan op een andere manier belast, waardoor in veel situaties de belastingheffing lager is in box 3. Meer informatie vind je hier en hier.

4. Familielening eigen woning

Het is niet altijd eenvoudig om een hypotheek te krijgen voor de koop van een eigen woning. Als ouder kun je je kinderen helpen door een deel van je vermogen aan te wenden om een familiehypotheek te verstrekken. De kinderen kunnen dan gewoon de rente aftrekken en jij krijgt meer rente dan op je spaarrekening of via obligaties. Dit bedrag ontvang je onbelast.

Lees ook: Goed idee: een familiehypotheek afsluiten. Het is voor beide partijen gunstig.

5. Schenk in 2017 geld aan kinderen

Wil je een deel van je vermogen schenken aan je kinderen, zodat zij een eigen woning kunnen kopen? Til dit dan - als het mogelijk is - over 2016 heen. Vanaf 2017 is het namelijk mogelijk om tot een extra hoog bedrag van 100.000 euro belastingvrij te schenken aan kinderen voor het kopen van een huis, verbouwing van hun woning of aflossing van hun woningschuld. De kinderen mogen dan niet jonger zijn dan 18 jaar en niet ouder dan 40 jaar.

Lees ook: De schenkingsvrijstelling voor een eigen huis gaat weer omhoog

6. Hypotheekrente vooruit betalen

Betaal je vermogensrendementsheffing over je spaar- of beleggingsgeld? Je kunt ervoor kiezen om je vermogen per 1 januari 2017 te verminderen door al in 2016 hypotheekrente vooruit te betalen. Bovendien is het toptarief waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken in 2016 (50,5%) hoger dan in 2017 (50%).

Lees ook: Laat je vermogen nog voor de jaarwisseling slinken

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit is de impact van inflatie op je geld

De inflatie trekt aan en dat heeft invloed op je geld. Lees verder ›