IEXGeld

Dossiers

Profiel

Koop een nieuwe televisie en bespaar op je energierekening

Hoeveel verbruikt een televisie aan energie en wat kost dat jou gemiddeld per jaar?

Voor televisies geldt: liever led dan plasma. Kijk je zo'n vier uur per dag televisie en staat het apparaat de rest van de tijd op standbye, dan kost volgens Nuon:

  • een plasma van 42 inch gemiddeld 100 euro per jaar aan energie
  • een lcd-televisie van dezelfde afmeting gemiddeld 60 euro per jaar
  • een led-televisie het minst: zo'n 30 euro per jaar

Lees ook: Het nieuwe televisiekijken

Oudere modellen zijn vaak een plasma-televisie en die zijn dus het duurst in verbruik. Bovendien heb je voor een wat oudere televisie vaak een decoder nodig om alle zenders te kunnen ontvangen. Hiervoor betaal je gemiddeld ook nog 28 euro per jaar. 

Koop je nu een nieuwe - niet te dure - led, dan kan je  'm er na krap vier jaar al uit hebben met de besparing op je energierekening (100 - 30 = 70 plus de energiekosten van de decoder van 28 euro = 98 euro per jaar). Dan kan het échte besparen gaan beginnen.

Andere zaken waar je nog rekening mee moet houden zijn de grootte en de helderheid van je televisiescherm. Hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik en hoe helderder het scherm, hoe meer energiekosten. 

Lees ook: Voorkom sluipgebruik en bespaar

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 12 mei 2016 10:01 0
    Ik zat zelf eerst ook nog vast aan een stroomvreter van een oude philips tv, onlangs maar een A+ energielabel 4K tv gekocht. Op jaar basis kost dit me veel minder geld! Daarbij ben ik ook eens gaan kijken wat ik nog meer kan besparen door op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier www.goedkoopste-energieleverancier.nl/

    De energieprijzen zijn veel lager dan toen ik mijn eerste energiecontract nam. Na de contractduur werd het overgezet naar een variabel contract, maar die tarieven liggen dus veel hoger dan die van vaste contracten! Ik ga voortaan vaker overstappen van energieleverancier om zo een hoop geld te besparen, kan ik daar weer leuke dingen van doen :)

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›