IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wil je zelf duurzame energie opwekken? Je kunt er een subsidie voor krijgen.

Zonnecollectoren op daken worden sterk gesubsidieerd, dat is bekend. Nieuw is dat de overheid voor 2016 een nieuw doel heeft gesteld en dat is om ervoor te zorgen dat bedrijven en huishoudens minder gas gaan verbruiken. Via een nieuwe subsidieregeling worden particulieren en ondernemingen die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund.

Lees ook: Zo krijg je je zonnepanelen-btw weer terug

Subsidie aanvragen

De Investeringssubsidie duurzame energie (kortweg ISDE) is op 4 januari ingegaan. Je kunt nu een tegemoetkoming aanvragen voor de aanschaf van bepaalde soorten zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De subsidie is minimaal 500 euro.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de specificaties van het apparaat dat je aanschaft. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat een lijst met de exacte subsidiebedragen van de verschillende apparaten.

Het gaat om een meerjarige subsidieregeling die tot 31 december 2020 zal lopen. Jaarlijks wordt het budget voor het daarop volgende jaar bekend gemaakt. Voor 2016 is er 70 miljoen euro beschikbaar.

Lees ook: Slim besparen met een energielening

De spelregels

De regels zijn voor particulieren anders dan voor bedrijven. Ben je particulier, dan kun je subsidie aanvragen als je in 2016 een apparaat koopt waarop subsidie mogelijk is en het daarna binnen drie maanden laat installeren, in gebruik neemt en de subsidie aanvraagt. Daarnaast zijn ook de volgende voorwaarden van belang:

  • Je hebt het apparaat na 1 januari 2016 aangeschaft.
  • Je hebt de investering al gedaan voordat je de subsidieaanvraag doet. Dat betekent dat het apparaat bij aanvraag van de subsidie al is betaald, geïnstalleerd en in gebruik genomen.
  • Het apparaat is nieuw aangeschaft en je heeft een betaalbewijs. Het is je eigendom.
  • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd.
  • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing verwijderen.

Belangrijk is dus dat je als particulier de subsidie pas kunt aanvragen als het apparaat niet alleen is gekocht, maar ook al in gebruik is genomen. Let er goed op dat het recht om een subsidieaanvraag in te dienen na drie maanden na de aankoop vervalt. Een beetje jammer als je er te laat achterkomt.

Voor bedrijven zijn de regels precies omgekeerd. Ben je ondernemer, dan kun je alleen subsidie krijgen als je 'm aanvraagt voordat het apparaat is gekocht. Na goedkeuring van de subsidie heb je vervolgens een jaar de tijd om het apparaat te kopen en in gebruik te nemen.

Lees ook: Leuk hoor, zo'n energielabel. Maar het zegt niet alles.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›