IEXGeld

Dossiers

Profiel

Help, de koersen dalen! Wat nu?

We kunnen er niet omheen: rode cijfers domineren de beurs. Al de hele week. De AEX opende erg slecht afgelopen maandag, op de allereerste handelsdag van het jaar, en ook andere indices staan er niet al te blits voor. Een openingsweek met een aanzienlijk gebrek aan groen, kortom. Maakt dat iets uit?

Lees ook: Wat moet je doen als de AEX keldert? Als het even kan niets.

Het grote plaatje telt

Tsja, natuurlijk kan de moed je in een week als deze in de schoenen zakken. Je eerder behaalde rendement verdwijnt waar je bijstaat. Of misschien ben je nog maar net begonnen met beleggen - de beurs wint op deze manier weinig vertrouwen.

Maar uiteindelijk is het, gelukkig, altijd het grote plaatje dat telt. We blikken ter illustratie even terug op de situatie in 2015. Ook dat jaar begon voor de AEX behoorlijk matig, met een daling van 2,7% op de tweede handelsdag. Was de rest van de maand ook om van te huilen? Nee hoor, integendeel: het bleek zelfs een van de betere beursmaanden van het jaar.

Dat het nog helemaal goed kan komen met januari is ook te zien in onderstaande tweet (specifiek over de Amerikaanse index S&P 500):

De rest van het jaar

In dit artikel van Forbes wordt nog even iets verder gekeken, namelijk naar de gevolgen voor de rest van het jaar. Letterlijk wordt er gesteld: when there is negative First Five Days, it is basically a 50/50 proposition on whether the market will rise or fall for the year.

Het kan dus nog alle kanten op met 2016.

En dat betekent dat je je niet uit balans moet laten brengen door al dat rood (in paniek raken is een van de slechtste dingen die je als belegger kunt doen). Blijf zitten waar je zit, zeker als je belegt voor de lange termijn. Mindere dagen en maanden (en zelfs jaren) horen er eigenlijk gewoon bij.

Lees ook: Dit moet je (niet) doen bij koersdalingen

Gerelateerde Tools

Reacties

3 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Alias II 9 januari 2016 11:41 0
  De vraag is natuurlijk of de omgevingsfactoren (china, opkomende landen, dollar, olie etc.)
  ook altijd gelijk zijn. Meer somberheid lijkt mij nu op zijn plaats.
 2. k2es 10 januari 2016 02:40 0
  China is niets nieuws, groeit nog steeds, dus moet de beurs daar ook weer gaan stijgen na deze daling
 3. ida395 10 januari 2016 16:57 0
  Als je geknipt en geschoren wordt moet je stilzitten

3 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›