IEXGeld

Dossiers

Profiel

De meeste werknemers gaan er dit jaar netto op vooruit. Jij ook?

De meeste werkende Nederlanders kunnen met een goed gevoel uitkijken naar hun eerste salarisstrookje van dit jaar. Bijna iedereen gaat er netto op vooruit (in vergelijking met 2015), zo blijkt uit berekeningen van salarisverwerker ADP.

Dit komt door de verlaging van lasten op arbeid, zoals aangekondigd in het Belastingplan 2016. De belangrijkste wijzigingen:

  1. Het belastingtarief in de 2e en 3e belastingschijf is gedaald: van 42% naar 40,40%.

  2. De 3e schijf is verlengd: het inkomen waarbij het toptarief van 52% moet worden betaald (en je dus in de 4e schijf belandt) is nu 66.421 euro (in plaats van 57.585 euro).

  3. Vooral jaarinkomens tot 34.500 euro profiteren van een hogere arbeidskorting (het maximale bedrag stijgt van 883 euro naar 3.103 euro per jaar).

Wat verandert er voor jou?

In het algemeen stelt ADP dat:

  • Werknemers met een minimumsalaris (1.525 euro) er per maand netto 76 euro op vooruit gaan.

  • Werknemers met een modaal inkomen (2.816 euro) er per maand netto 69 euro op vooruit gaan.

  • Werknemers met een dubbel modaal inkomen (5.633 euro) er per maand netto 52 euro op vooruit gaan.

Hoe het er exact voor jou uit komt te zien, hangt onder andere af van de sector waarin je werkzaam bent (zo pakt het voor ambtenaren algemeen gesteld beter uit dan voor werknemers uit de sector zorg en welzijn).

Hoeveel netto salaris jij dit jaar meer of minder krijgt, kun je checken via de hieronder genoemde tool van RTL Nieuws, die is gebaseerd op de berekeningen van ADP. ADP heeft zelf overigens ook een aantal tools waarmee je loonberekeningen kunt maken. Die vind je hier (loon 2015) en hier (loon 2016).

Klik hier om naar de tool van RTL Nieuws te gaan.

Let op: doordat er relatief laat een akkoord over het Belastingplan werd bereikt, konden niet alle aanpassingen op tijd worden doorgevoerd. Daarom wordt in de eerste drie maanden van het jaar nog gewerkt met het oorspronkelijke belastingtarief. Dit wordt per 1 april verrekend en dus ziet je loonstrook er vanaf dan weer net iets anders uit.

Minder hypotheekrenteaftrek

En tot slot: heb je een eigen woning en een relatief hoog inkomen, dan moet je je - helaas - niet direct te rijk rekenen. Als je door de verlenging van de 3e belastingschijf niet meer in het toptarief valt, betaal je niet alleen minder inkomstenbelasting, maar kun je ook minder hypotheekrente aftrekken. De hypotheekrenteaftrek daalt dan namelijk mee naar 40,40%.

Lees ook: Dit verandert er in 2016 voor je portemonnee

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›