IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vroeg met pensioen gaan: moet je dat eigenlijk wel willen?

Vanaf 2016 gaat de AOW-leeftijd versneld omhoog, wat betekent dat we allemaal langer moeten doorwerken voordat we met pensioen mogen. Voor sommigen een nachtmerrie. En laten we eerlijk zijn: wie droomt er niet af en toe van om juist vroeg met pensioen te gaan?

Financieel topman Patrick Pichette van Google vond het in ieder geval wel goed geweest. Hij stapte in maart van dit jaar op z'n 52e op bij het Amerikaanse internet- en technologieconcern om verre reizen te gaan maken met zijn vrouw.

Als je een goede baan hebt, dan gaan dat soort dingen natuurlijk wat makkelijker. Maar het betekent niet dat een vroeg pensioen alleen is weggelegd voor succesvolle zakenlui.

Lees ook: De AOW-leeftijd gaat versneld omhoog. Wanneer mag jij met pensioen?

Hand op de knip houden

MarketWatch stelde een aantal tips op, die het gemakkelijker moeten maken om tegen je 55e met pensioen te gaan. In grote lijnen is de strekking van het artikel - en veel andere soortgelijke artikelen - dat je flink op de centen moet letten.

Er wordt gesteld dat je 25 keer het bedrag dat je jaarlijks uitgeeft moet opsparen om vroeg met pensioen te kunnen gaan. Best veel, eigenlijk. Mensen die hun hele leven in hun eerste huis blijven wonen en niet iedere drie jaar een nieuwe auto kopen, kunnen al een eind komen, zo wordt er geschreven.

Overigens kun je ook overwegen je hypotheek versneld af te lossen of het huis juist te verkopen en te gaan huren, omdat je vaste lasten dan misschien afnemen.

Tegelijkertijd beleggen

Het is dus belangrijk om je portemonnee dicht te houden als je eerder met pensioen wilt gaan. Maar het wil niet zeggen dat je overal op moet besparen of dat alleen besparen voldoende is om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Het is slim om ook te gaan beleggen, bijvoorbeeld in aandelen, obligaties en vastgoed.

Joe Heider, CEO van Cirrus Wealth Management, stelt in het MarketWatch-artikel dat 60% van je beleggingsportefeuille dan zou moeten bestaan uit aandelen. Niet meer, niet minder. Door deze invulling van je portefeuille kun je net genoeg rendement behalen (mits je aandelen renderen, uiteraard), zonder al te veel risico's te lopen.

Lees ook: Leer van de miljonairs: zo beleggen ze

Een sobere levensstijl

Maar vroeg met pensioen gaan is niet alles. Er is een kans dat je minder te besteden hebt dan toen je nog werkte. Bovendien concludeert dit onderzoek dat pensionering je ontwikkeling stopzet: je leert immers een stuk minder. Daarnaast wijzen diverse andere onderzoeken erop dat vervroegde uittreders vaak eerder doodgaan, al zijn er andere rapporten die dat ook weer tegenspreken.

Slecht voor je gezondheid of niet, eerder stoppen met werken vraagt in ieder geval - zoals blijkt uit het artikel van MarketWatch - bij de meeste mensen wel om een relatief sobere levensstijl. Je moet je eerst afvragen of je dat wel wilt én kunt. En eerlijk is eerlijk: voor veel mensen is genoeg geld hebben op de pensioengerechtigde leeftijd - wat wél absoluut noodzakelijk is - al een aardige uitdaging.

Lees ook: Zelf pensioensparen, met kleine maandelijkse beetjes

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›