IEXGeld

Dossiers

Profiel

Acht manieren om meer geld over te houden

Wil je graag wat meer geld overhouden? Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Het kan al schelen als je een paar kleine dingen aanpast in je (uitgaven)patroon. Het hoeft weinig moeite te kosten. Budgetcoach Lisa Verdegaal geeft acht tips.

Lees ook: Met deze tips bespaar je 3760 euro per jaar

1. Spaar automatisch

"Laat automatisch geld van je betaalrekening naar je spaarrekening overmaken, al spaar je maar een paar tientjes per maand (extra). Het geeft een goed gevoel dat het vanzelf op je rekening komt én je geeft het niet uit. Voordat je het weet houd je een leuk bedrag over."

2. Spaar voor uitgaven

"Wil je graag iets hebben? Spaar ervoor. Rood staan of even je credit card pakken is verleidelijk, maar het kost geld. Geef geen geld uit dat je niet hebt of kunt missen. Sparen is verstandig, maar ook leuk én nuttig."

Lees ook: Zo kies je de beste spaarrekening

3. Betaal samen

"Veel mensen willen niet als vrek worden gezien en betalen na een etentje de héle rekening terwijl ze het eigenlijk niet kunnen (of willen) betalen. Durf bespreekbaar te maken wie er wat betaalt."

4. Open een tweede bankrekening

"Veel cliënten van mij hebben halverwege de maand geen geld meer over voor de vaste lasten. Ze hebben vaak geen idee wat ze met het geld doen. Vaak blijkt dat ze tussendoor allemaal kleine bedragen pinnen voor ditjes en datjes en dat kan behoorlijk uit de hand lopen. Open daar een tweede bankrekening voor."

5. Zet maandbedrag elektra hoger

"Je kunt zelf online je maandbedrag voor gas en elektra wijzigen. Als je slim bent - en het nú kunt missen - verhoog je het maandelijkse bedrag dat je voor energie betaalt met enkele tientjes. Dat merk je amper in je portemonnee en je geeft die extra tientjes dan in elk geval niet uit. En zo bouw je een aardig bedrag op dat je aan het einde van het jaar terugkrijgt."

Lees ook: Veertien manieren om te besparen op je stookkosten

6. Check je automatische incasso's

"Veel mensen die teveel geld uitgeven kijken grappig genoeg nooit op hun bankrekening om te checken waar al dat geld naartoe gaat. Soms loopt er dan nog een automatische incasso van bijvoorbeeld een goed doel. Of van de sportschool, terwijl er al maanden niet meer is gesport."

7. Ruim op!

"Als je je huis opruimt, werkt dat ook psychisch en financieel door. Het geeft overzicht (bijvoorbeeld in wat je al hebt) en rust - je gaat vanzelf minder kopen. Doe het regelmatig."

Lees ook: Ruim je kamer nou eens op!

8. Verkoop overbodige spullen

"Klaar met opruimen? Verkoop dan de spullen die je niet meer nodig hebt op Marktplaats. Dan heb je een extra zakcentje.

Lees ook: Vier manieren om je spullen online te verkopen

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. sander_ 27 december 2015 11:54 0
    is dit serieus ?

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Huizenprijzen schieten met 15% omhoog in eerste kwartaal

Nooit eerder stonden er zo weinig woningen te koop. Lees verder ›