IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoeveel wegenbelasting betaal jij volgend jaar aan de provincie?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat het Rijk en de provincies in 2016 5,6 miljard euro aan wegenbelasting zullen innen. Dat is 100 miljoen euro meer dan dit jaar.

Dit komt onder andere doordat er in totaal meer auto's rondrijden en door een strenger beleid voor vrijstellingen voor bijvoorbeeld oldtimers en energiezuinige auto's.

Lees ook: Goedkoper autorijden? Acht bespaartips op je brandstofkosten.

Wegenbelasting bestaat uit twee delen

De wegenbelasting - ofwel motorrijtuigenbelasting (mrb) - bestaat eigenlijk uit twee delen.

Een deel (meer dan de helft) ervan gaat naar het Rijk. Die stelt het basisbedrag en de grondslag van de hoogte ervan vast, schrijft business-site Z24, op basis van gewicht van je auto of de CO2-uitstoot ervan. Naar verwachting stijgt die opbrengst volgend jaar met 2,4% naar bijna 4,1 miljard euro.

Een ander deel van de opbrengst gaat naar de provincies. Dit gaat op basis van opcenten, eigenlijk een extra heffing bovenop de hierboven genoemde belasting die je aan het Rijk betaalt. Je provincie mag daarvan zelf het tarief (percentage) bepalen. In totaal zullen de twaalf provincies zo'n 1,5 miljard euro innen - ongeveer net zoveel als dit jaar. 

In deze tool van RTL Nieuws kun je zien hoeveel procent aan opcenten jij volgend jaar betaalt (en hoeveel dat is ten opzichte van dit jaar en de andere provincies).

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›