IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo verdien je geld met drones

Racen met drones is the next big thing, zo kopt de NOS. Met speciale racedrones wordt er tegen elkaar gestreden: wie het snelst over de finish is, wint. Aankomende zondag vindt in Utrecht zelfs een NK met drones plaats. Bij dergelijke opkomende trends zijn er altijd partijen die slim proberen in te spelen op de jonge, nog onderontwikkelde markt. De vraag is: hoe kun je een slaatje slaan uit de dronemarkt?

Allereerst kun je uiteraard zelf meedoen aan wedstrijden. In Amerika kunnen racers al tot 25.000 dollar aan prijzengeld winnen. In Nederland is het racen met drones nog niet zo populair en zijn de wedstrijden schaars. Daarnaast worden veel wedstrijden vriendschappelijk uitgevochten, waardoor je die 25.000 dollar aan prijzengeld ook niet hoeft te verwachten.

Haal je diploma

CNN heeft het beter bedacht: haal een speciaal pilotendiploma. Diverse Amerikaanse universiteiten spelen in op de trend door lesprogramma's op te stellen, die zich richten op onder meer de techniek van drones en op de wetgeving omtrent het gebruik ervan. Pilotentraining hoort daar natuurlijk ook bij.

Volgens CNN is er een hoge vraag naar 'dronewerk', waarbij grote bedrijven als Amazon en Facebook continu op zoek zijn naar piloten en ingenieurs met verstand van de onbemande vliegtuigjes. Amazon wil bijvoorbeeld pakketbezorging via drones laten plaatsvinden. T-Mobile leidt zelf dronepiloten op om inspecties uit te voeren aan zijn antennes.

Zo'n diploma op zak kan dus best handig zijn. Een onderzoek van de Association for Unmanned Vehicle Systems International zou volgens CNN hebben geconcludeerd dat er tegen 2025 100.000 nieuwe banen komen waarbij dergelijke kennis gevraagd wordt.

Een dure opleiding

Wil je zelf dronepiloot worden, dan adviseert de Inspectie Leefomgeving en Transport om een programma te volgen dat aangesloten is bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum of het EuroUSC. In het Belgische Genk heb je zelfs de allereerste Drone Pilot Academy, waar je voor circa 3.500 euro een opleiding kunt volgen.

Overigens moet je hier in Nederland goed zoeken naar vacatures. De banen blijven vaak beperkt tot het nemen van luchtfoto's. Het lijkt echter slechts een kwestie van tijd voordat Nederlandse bedrijven in de voetsporen van T-Mobile, Amazone of Facebook treden.

Zelf aan de slag

Maar je hoeft niet te wachten tot bedrijven met een dronevacature komen: je kunt ook het heft in eigen hand nemen. Enkele slimme ondernemers gingen je al voor. Zij gingen langs bij makelaars om luchtvideo's en -foto's te maken van huizen of klopten aan bij koppels die gingen trouwen om de fotografie te verzorgen.

Ook bezochten enkelen zelfs redacties van lokale media om nieuws te verslaan. Meer inspiratie nodig? Hier lees je twintig manieren waarop ondernemers drones gebruiken om geld te verdienen.

Evenwel moet je wel voldoende vertrouwen hebben in je eigen vliegkunsten om een drone aan te schaffen. Om kwalitatief hoogstaande video's of foto's te kunnen maken is er namelijk een beste investering nodig. Uiteraard kun je om te beginnen ook oefenen met een drone van enkele tientjes. En onthoud altijd: The sky is the limit.

Lees ook: Wat hoge hakken, hamburgers en coupons vertellen over de economie

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Beleggers zijn niet immuun voor beursdips, maar je kunt er wel voor zorg... Lees verder ›