IEXGeld

Dossiers

Profiel

De alimentatieberekeningen kunnen in de prullenmand

De kinderalimentatie vormt al een aantal maanden het onderwerp van gesprek onder advocaten en juristen. Er bestond namelijk discussie over de wijze waarop de hoogte van de maandelijkse alimentatie moet worden berekend.

De een was van mening dat het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop bij de 'behoefte' van het kind moeten worden meegerekend, de ander was van mening dat dit juist niet mocht.

Inmiddels heeft de rechter de knoop doorgehakt. Dit is goed nieuws voor met name gescheiden moeders die alimentatie ontvangen, omdat de vaders meer zullen moeten betalen.

Lees ook: Zes tips om de kinderalimentatie onderling goed te regelen

Discussie over alimentatie

Wat hield de discussie nu precies in? Afhankelijk van het inkomen heeft een alleenstaande ouder op wiens adres de kinderen in de gemeentelijke basisadministratie zijn ingeschreven, recht op kindgebonden budget en alleenstaande ouderkop. Dit is een bedrag dat de ouder krijgt van de overheid als tegemoetkoming in de kosten van de kinderen, bijvoorbeeld voor voedsel en kleding.

De advocaten die de belangen van de alimentatieverschuldigde behartigden, meestal de vaders, waren van mening dat het bedrag dat de moeder ontving van de overheid in mindering moest worden gebracht op de behoefte van een kind.

Stel dat de kosten van een kind voor voedsel, kleding, studieboeken et cetera 100 euro per maand bedragen en dat de moeder maandelijks 100 euro aan kindgebonden budget en alleenstaande ouderkop ontvangt, dan zeiden de advocaten van de vaders dus dat er per maand geen behoefte meer was aan een bijdrage van de vader. Nee, zeiden de advocaten van de moeders, het kind kost maandelijks 100 euro, dus de behoefte blijft ook 100 euro.

Lees ook: Geen kinderalimentatie als je kindgebonden budget krijgt?

Uitspraak van de rechter

Sommige rechters konden zich hier in vinden, anderen niet. De hoogste civiele rechter in Nederland, de Hoge Raad, heeft in oktober een eind gemaakt aan de discussie.

Volgens de Hoge Raad hebben namelijk de moeders gelijk. Het bedrag dat de moeders van de overheid krijgen wordt dus niet meer in mindering gebracht op de behoefte.

Natuurlijk wordt wel rekening gehouden met dit bedrag, maar dan op de volgende manier. Stel opnieuw dat de kosten voor een kind maandelijks 100 euro bedragen en dat ook het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop maandelijks 100 euro bedraagt. Dan wordt niet meer gezegd dat de behoefte van de kinderen volledig is ingevuld, maar dat de moeder 100 euro aan inkomsten heeft en dat bedrag mee kan betalen aan de kosten van het kind.

Lees ook: Kinderalimentatie: beide ouders moeten bijdragen

Een nieuwe rekenmethode

Welk verschil maakt deze uitspraak van de Hoge Raad? Het is niet eerlijk om te zeggen dat de moeder voldoende inkomsten heeft om zelf het hele bedrag dat de kinderen kosten te laten betalen.

Er zal dus alsnog worden gekeken welk bedrag de vader in alle redelijkheid mee dient te betalen. Dit betekent dat heel wat eerdere alimentatieberekeningen in de prullenbak zullen verdwijnen, omdat ze niet kloppen met de huidige rekenmethodes.

Lees ook: Neem de hoogte van de kinderalimentatie onder de loep

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›