IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom doneert Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zoveel geld?

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg gaat bijna zijn hele vermogen in goede doelen steken. 99% van zijn aandelen Facebook, goed voor een waarde van ruim 42 miljard euro, gaat naar zijn initiatief Chan Zuckerberg Initiative. Waar komt deze beslissing vandaan?

Het Chan Zuckerberg Initiative moet zich onder meer gaan richten op gelijkheid in de wereld, het verbeteren van onderwijs en onderzoek naar medicijnen. Een ontzettend royaal gebaar natuurlijk. Maar niet helemaal belangeloos, stellen critici. Een dergelijke donatie kan namelijk fiscaal aantrekkelijk zijn.

Lees ook: Donateurs, opgelet: misschien loop je belastingvoordeel mis

Belastingvoordelen

Zuckerberg zal de donatie doen met aandelen en niet met geld. Een slimme keuze volgens Forbes. Het bedrag dat je fiscaal kunt aftrekken zal dan gebaseerd zijn op de reële marktwaarde van de aandelen en niet op basis van een vast bedrag. Dat verschil kan van enorme invloed zijn op het belastingvoordeel. Zuckerberg zou alleen al 20% besparen op vermogenswinstbelasting, die hij normaal zou moeten betalen bij de verkoop van zijn aandelen.

Lees ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Ook opmerkelijk: de aandelen gaan niet in een traditionele stichting, maar in een LLC, wat staat voor limited liability company. Volgens Bloomberg heeft dat enkele voordelen ten opzichte van een traditionele stichting. Zo wordt lobbyen en samenwerking met andere partijen gemakkelijker en is er een vrijstelling op de 5%-regel. Die schrijft voor dat er jaarlijks 5% van de waarde van een stichting moet worden weggegeven. Ook kun je met de rechtsvorm LLC investeringen doen die winstgevend zijn.

There is more than meets the eye, dus. Zuckerberg heeft overigens gereageerd op de berichten en zegt zelf dat de keuze voor een LLC geen belastingvoordelen zal opleveren en dat het hem enkel flexibeler maakt in het uitvoeren van de 'missie' die hij en zijn vrouw Priscilla met hun Chan Zuckerberg Initiative hebben.

Lees ook: De superrijken geven grof om ebola te bestrijden. Wil je ook schenken?

Waarom we doneren

Waarom doneren mensen eigenlijk aan een goed doel? De wetenschap lijkt een antwoord te hebben gevonden. Volgens onderzoekers zijn er drie typen filantropen: het type dat waardeert wat een goed doel doet, het type dat waarde hecht aan het idee dat hij of zij bijdraagt aan een goed doel en het type dat enkel wil laten zien hoe rijk hij is.

Evenwel blijkt vrijwel in alle gevallen dat de keuze om te doneren wordt gemaakt vanuit het hart en minder vanuit het verstand. Van grote invloed zijn daarnaast vrienden of familie die iemand aansteken om ook te doneren.

Wat dat betreft raakte Zuckerberg wellicht geïnspireerd door Bill Gates. De man achter Microsoft kondigde eerder aan in de loop van zijn leven 95% van zijn eigen vermogen weg te geven aan goede doelen.

Wat de intenties van Zuckerberg ook mogen zijn, het neemt niet weg dat de Facebook-oprichter erg goedgeefs is en dat veel goede doelen zullen profiteren van zijn donatie. Wil jij in zijn voetsporen treden? Zo word je een filantroop in vijf stappen.

Lees ook: Geld teveel? Zo word je filantroop in vijf stappen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.