IEXGeld

Dossiers

Profiel

Negen levenslessen van Warren Buffett

Warren Buffett - een van de beste beleggers ooit - is voor velen een bron van inspiratie. En terecht, want er valt ontzettend veel van hem leren. Negen levenslessen.

Lees ook: Beleggen voor later: dividend is your friend

1. Leef zuinig

Hij is een van de rijkste mensen ter wereld, maar Buffett leeft nog steeds in een redelijk normaal huis dat hij in 1985 kocht voor 31.500 dollar. Hij koos er nooit voor om al zijn salaris uit te geven, maar hij is al zijn hele leven zuinig en belegt zijn spaargeld.

2. Eerst sparen

Veel Nederlanders kiezen ervoor om eerst alle rekeningen te betalen en daarna nog wat andere aankopen te doen. Als er dan nog geld over is, kan dat richting spaarrekening. Buffett raadt je aan om eerst een bepaald bedrag te sparen en het overgebleven bedrag uit te geven.

3. Onderzoek je beleggingen

Klinkt als een open deur, maar veel beleggers kunnen er nog een voorbeeld aan nemen: Buffett zegt dat je een aandeel écht goed moeten onderzoeken voordat je er in belegt.

Lees ook: Prijs en waarde zijn niet hetzelfde (en andere opvattingen van Buffett)

4. Leer spreken in het openbaar

Warren was in het begin van zijn carrière doodsbang om in het openbaar te spreken. Hij besefte toen dat het van groot belang is om succesvol te worden. Hij nam daar lessen voor en overwon zijn angst. Hij wijst jonge studenten er nu ook op dat effectief communiceren zeer belangrijk is.

5. Bescherm je reputatie

Geld komt en gaat, maar een slechte reputatie is onherroepelijk. Buffett benadrukt dan ook dat het van belang is om je reputatie en dat van je bedrijf te beschermen.

6. Omring jezelf met goede mensen

Zijn advies is om met mensen om te gaan die beter zijn in bepaalde dingen dan jij. Het zal je inspireren om nog beter je best te doen.

7. Vermijd modegrillen

Je zult Buffett nooit zien beleggen in hippe aandelen zoals Netflix of Facebook. Zijn argument is dat je nooit weet of dat bedrijf het over vijf jaar nog steeds zo goed doet.

8. Geef niet op

Toen Buffett Berkshire Hathaway kocht, was het een falend textielbedrijf. Door zijn leiderschap heeft hij de firma laten groeien tot een gigantische multinational.

9. Heb plezier in je werk

Het leven is te kort en daarom moeten mensen hun tijd besteden aan werk dat ze leuk vinden, meent Buffett.

Lees ook: Negen boeken die je volgens Warren Buffett moet lezen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zetten Shell en andere energiereuzen hun zegetocht in 2023 voort?

Deze 4 aandelen springen er volgens analisten van Citi uit. Lees verder ›