IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo regel je een goedkope of zelfs gratis kerstboom

De decembermaand is al duur genoeg met alle kadootjes en etentjes. Bovendien moet de verwarming en de verlichting vaker aan dan in de zomermaanden. En daar komt dan ook de aanschaf van een kerstboom voor 30 à 40 euro nog bovenop. Zonde van je geld eigenlijk, omdat de boom na de kerst vaak bij het grofvuil belandt.

Lees ook: Veertien manieren om te besparen op je stookkosten

Er zijn gelukkig manieren om aan een goedkopere of zelfs gratis kerstboom te komen. Of manieren om de kerstboomverspilling tegen te gaan. Zeven tips.

1. Ga op zoek naar mensen die wél een kerstboom aanschaffen maar tijdens de kerstdagen weg zijn en vraag of je hun kerstboom mag hebben. Misschien hebben ze op de school van je kind wel een echte kerstboom staan, die je kan ophalen vlak voor de vakantie. Vaak willen scholen van de boom af in verband met de kerstvakantie.

2. Zaag zelf een boom. Er zijn plekken in Nederland waar je legaal je eigen kerstboom kan omzagen. Vaak is het nog gratis ook. Je moet dan wel op een geselecteerd moment afreizen naar bijvoorbeeld Hoenderloo of Schoorl. Het kan dan door je reiskosten wel weer duurder worden dan een boom kopen op de hoek van je eigen straat.

3. Huur een boom. In een aantal plaatsen in Nederland kan je een kerstboom huren. Kosten zijn iets hoger dan een boom kopen, maar je kan de boom na de kerstdagen weer inleveren, de boom wordt teruggeplant en een heel jaar verzorgd. Volgend jaar kan je - als je dat wil - dezelfde boom weer huren. Je moet voor zo'n boom wel statiegeld betalen, maar dat krijg je bij het inleveren weer terug. Ook hier geldt dat je wel de reiskosten in de gaten moet houden.

4. Koop een kerstboom van 20 euro bij Ikea en krijg een cadeaupas ter waarde van 19 euro. Zo kost de kerstboom maar 1 euro. Nadeel is dat je de cadeaupas pas in januari (en alleen in januari) kunt verzilveren. Wel weer goed is dat Ikea die ene euro ook weer schenkt aan Natuurmonumentne.

5. Koop een kunstkerstboom. Kosten van een goede, mooie kunstboom zijn vaak hoger dan van een echte boom, maar je doet er jaren mee.

Lees ook: Je kan beter je financiële buffer aanbreken dan rood staan

6. Koop een goede boom met kluit en plant de boom na de kerstdagen in je eigen tuin. Belangrijk is dat je de boom in huis goed verzorgt: genoeg ruimte voor de wortels en voldoende water geven. De kans dat de boom het niet overleeft in je tuin is overigens ook aanwezig. Maar is dat wel het geval, heb je meerdere jaren plezier van die ene boom.

7. Koop helemaal geen boom, maar versier je huis op een andere manier. Op internet zijn genoeg ideëen te vinden. Hier bijvoorbeeld.

Lees ook: Vakantieplannen voor de feestdagen?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

De energienota dreigt komend jaar flink op te lopen. Dit kun je doen om ... Lees verder ›