IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is de invloed van tijd op je rendement

We stellen je graag voor aan Wouter van Leusen, financieel planner, coach en eigenaar van Financieel Bewust Zijn. Daarnaast is hij partner van Boutique Vermogen Planners. Wouter schrijft regelmatig columns voor IEXProfs. Voor IEXGeld schreef hij onderstaande gastcolumn.

Tijd is geld, óók als het op beleggen aankomt. De tijd heeft namelijk een heel goede invloed op het uiteindelijke rendement. Iemand die dat zeker heeft ondervonden, is meneer A:

  • Meneer A is 40 jaar
  • Hij is gehuwd
  • Hij heeft twee opgroeiende kinderen
  • Zijn te beleggen spaargeld: 100.000 euro
  • Zijn beleggingshorizon: 10 tot 30 jaar
  • De hypotheek: 300.000 euro
  • Gemiddelde spaarrente: 2% per jaar

In onderstaande tabel - die veertig jaar teruggaat in de tijd - is te zien hoe het vermogen van meneer A is gegroeid. Hij heeft in 2014 100.000 euro belegd in een index van wereldwijde aandelen.

Lees ook: Maak kennis met het achtste wereldwonder: rente-op-rente

Het rendement in 2014 bedroeg 20,14%. De storting van 100.000 euro is na een jaar 120.140 euro waard (let op: als je geld voor één jaar belegt kan het heel goed uitpakken, maar ook bijzonder slecht. Maar voor meneer A was 2014 in elk geval wel een goed jaar).

Rendement na tien jaar

Na tien jaar is de 100.000 euro meer dan verdubbeld tot 213.000 euro, met een gemiddeld brutorendement van 7,86% per jaar.

Had meneer A zijn geld op een spaarrekening laten staan, dan had hij nu 121.000 euro gehad. Door te beleggen is zijn meeropbrengst na tien jaar maar liefst 92.000 euro ten opzichte van sparen. Vergelijk de verschillende jaren maar eens met elkaar.

Met dit bedrag heeft hij leuke of waardevolle dingen kunnen doen, zoals een mooi bootje kopen of zijn huis verbouwen. Dat had anders niet - of minder eenvoudig - gekund.

Lees ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Na twintig jaar is de 100.000 euro is aangegroeid tot 448.345 euro, met een gemiddeld rendement van 7,79% per jaar.

Had meneer A zijn geld twintig jaar lang op een spaarrekening laten staan, dan was dit aangegroeid tot zo'n 148.000 euro. De meeropbrengst bij beleggen is na twintig jaar ruim 300.000 euro.

De tijd is je vriend

De praktijk leert dat je door de tijd heen veel meer kunt realiseren, dan je van tevoren misschien denkt. Dat is zeker mijn ervaring, zowel bij mijn cliënten als privé. Zie het voorbeeld van meneer A.

Nou is het niet mijn advies aan iedereen om voor 100% in aandelen te beleggen. Welke manier van beleggen verstandig is hangt af van iemands risicoprofiel, beleggingshorizon en de mate waarin hij te zijner tijd geld onttrekt. Maar op veel verschillende manieren van beleggen valt een mooi rendement te behalen.

Het daadwerkelijk halen van doelen en het laten uitkomen van dromen heeft bijna altijd te maken met tijd. Meer tijd, meer (financiële) vrijheid, meer genieten. De tijd is bij beleggen echt je vriend. Welke wensen en dromen ga jij ermee kopen?

Lees ook: Ga beleggen. Op lange termijn verdien je er altijd aan.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Het maakt niet uit wannéér je instapt. Áls je maar instapt. Lees verder ›