IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gaat het Belastingplan 2016 wel door? Zo niet, dan kun je een naheffing krijgen.

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het nieuwe Belastingplan van het kabinet. Onderdeel ervan is een belastingverlaging, die er onder andere voor moet zorgen dat werkenden volgend jaar in totaal 5 miljard euro minder belasting betalen.

Maar of het allemaal doorgaat weten we nog niet: het op Prinsjesdag gepresenteerde plan moet half december nog door de Eerste Kamer en de vooruitzichten zijn niet héél goed.

Vier miljoen foute aanslagen

Er is een kans dat het plan richting prullenbak kan. Als dat gebeurt staan er fouten in de voorlopige aanslagen voor 2016, die de Belastingdienst volgende week verstuurt.

Hierin wordt namelijk rekening gehouden met percentages en bedragen uit het Belastingplan 2016 en een tussentijdse correctie is niet mogelijk, vertelt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Die aanslagen gaan dus hoe dan ook de deur uit.

Lees ook: Check deze tips voordat je met je belastingaangifte aan de slag gaat

Honderden euro's terugbetalen in 2017

Stemt de Eerste Kamer inderdaad tegen en zijn de aanslagen - dus - onjuist, dan krijgen belastingbetalers in 2016 meer terug van de Belastingdienst dan de bedoeling is, of ze betalen minder dan moet.

Aanvankelijk zal dit voor werkend Nederland voelen alsof er tóch een lastenverlichting is geweest, schrijft DFT, maar dit moet in 2017 worden verrekend, als de definitieve aanslag over 2016 wordt vastgesteld. NOS spreekt van een naheffing van ongeveer 700 euro voor eenverdieners en 1.400 euro voor tweeverdieners.

Als belastingplichtige kun je hier op anticiperen, door begin 2016 zelf de aanslag aan te passen. Wiebes verwacht echter dat maar weinig mensen hier aan zullen denken. Maar: eerst afwachten wat de Eerste Kamer er in december van zegt. We houden je hier op IEXGeld op de hoogte.

Lees ook: Je belastingaangifte: box 1, 2 en 3 uitgelegd

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Reis geannuleerd: Moet ik een voucher accepteren?

Wie een voucher kiest staat bij een faillissement van de luchtvaartmaats... Lees verder ›