IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huis op het oog? Gebruik deze tips om andere kopers voor te zijn.

De huizenmarkt ligt er relatief goed bij. Het kan maar zo zijn dat je niet de enige bent die dat ene huis op het oog heeft. Hoe zorg je ervoor dat je andere geïnteresseerden voor bent? Consumentenplatform Wegwijs.nl heeft vijf tips op een rij gezet.

Lees ook: Stappenplan: zo koop je een huis

1. Kijk verder dan Funda

Funda is de grootste huizensite van het land. Het aanbod is groot, bijna alle huizen van NVM-makelaars staan er op. Maar het is slim om verder te kijken. Makelaars hebben meestal ook een eigen website waar ze te koop staande huizen plaatsen. Dit aanbod komt vaak pas later op Funda te staan.

2. Zoek contact met makelaars

Minstens een paar dagen voordat een woning in vol ornaat op een website verschijnt, weet de makelaar al dat het huis te koop is. Zorg ervoor dat de makelaars in de buurt waar je wilt wonen op de hoogte zijn van jouw wensen. Misschien belt hij je als hij een goede match heeft.

3. Breng je wensen in kaart

Stel concrete eisen, breng je wensen in kaart. Wil je een tuin en zo ja, is de omvang ervan belangrijk? Wil je dat het huis al helemaal naar je smaak is of vind je het niet erg om te klussen? Als je dit soort punten op een rij heb, kun je snel beslissen.

Lees ook: Wil je een huis kopen, maar heb je weinig spaargeld? Ga voor een kluswoning.

4. Flyeren

Je kunt ook proberen om de makelaar voor te zijn, door te gaan flyeren in de buurt waar je graag wilt wonen. Misschien wonen daar mensen die binnenkort verhuisplannen hebben. Garantie voor succes is het natuurlijk niet en ook niet iedereen voelt zich hier prettig bij. Bovendien is het niet bevorderlijk voor je onderhandelingspositie.

5. Maak werk van een tweede bezichtiging

Emotie speelt bij het kopen van een woning een grote rol en is de grootste valkuil. Het risico bestaat bijvoorbeeld dat je in je enthousiasme een te hoog bod doet. Of erger: dat gebreken pas na de koop aan het licht komen. Zorg daarom dat je een tweede bezichtiging regelt. Maar informeer daar al vroeg naar, zodat dit weinig extra tijd kost.

Lees ook: Check deze tips als je een woning gaat bezichtigen

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›